Vår stad
Självklart besökte kungen då domkyrkan, vars skönhet han prisade. Samtidigt klargjorde han kraftfullt att det dåvarande tornet, uppfört på 1750-talet, var vanprydande.
I sitt tal vid en middag på Stora hotellet i samband med besöket tog kungen upp ärendet. Han menade, att en insamling borde göras för att möjliggöra ett nytt domkyrkotorn vilket skulle utföras i överensstämmelse med kyrkans byggnadsstil. Oscar II utlovade själv en grundplåt på 4 000 kr till insamlingen. Detta inspirerade övriga gäster till att också de stödja tornbygget. Vid sittande bord utlovade de församlade att bidra med sammanlagt 53 000 kr.
De största middagsätande bidragsgivarna var paret von Mecklenburg på Ljungs slott som gav 8 000 kr, familjen Swartz i Norrköping som satsade 6 000 kr samt brukspatron Ekman på Finspång som gav 3 000 kr.
Corren var oerhört positiv och skrev att kungen genom sitt initiativ efterlämnade ett varaktigt minne från sitt besök. Den republikanske Isidor Kjellberg avfärdade det hela i sin tidning Östgöten med att kungen i stället borde föreslagit subskription till något nyttigare, exempelvis för uppförandet av arbetarbostäder. Senare skulle Östgöten återkomma med kritik och hävda att det var champagnen som hade gjort middagsgästerna till mecenater.
Efter det att en extra sammankallad kyrkostämma ställt sig bakom det kungliga förslaget tillstyrkte även övriga behöriga instanser att ett nytt torn, som var i överensstämmelse med kyrkans byggnadsstil, skulle uppföras. I ren glädje beslöt Linköpings stad att tillskjuta 30 000 kr.
För ritningarna till det nya tornet svarade Helgo Zettervall, landets då mest välrenommerade arkitekt. Byggnadsarbetena leddes av Linköpingsbyggmästaren Carl-Johan Nylander.
När tornet stod klart 1886 konstaterade Corren stolt att domkyrkan därmed var Sveriges, till och med Nordens, högsta byggnad. Glädjen varade dock bara i sex, sju år. I början av 1890-talet fick Uppsala domkyrka sina nuvarande torn, vilket är högre än Linköpingstornet.
I slutet av 1960-talet förändrades och förenklades tornets formspråk varvid något av dess Zettervallska gracilitet gick förlorad.
Håkan Hjälle vill veta hur högt tornet verkligen är, han har nämligen sett olika uppgifter därom. Enligt Gunnar Forsberg, Kyrkoförvaltningens fastighetschef, är svaret 107 meter.
Har du frågor till Gunnar Elfström, mejla christer.kustvik@ostmedia.se.