Leanlink vill slippa hemtjänst på landsbygden

Leanlink vill slippa utföra hemtjänsten på vissa orter på landsbygden. Ersättningen täcker inte kostnaderna, hävdar man.

Leanlinks förslag till besparingar kommer av allt att döma inte att godtas av äldrenämnden, med ordförande Liselotte Fager (KD) i spetsen.

Leanlinks förslag till besparingar kommer av allt att döma inte att godtas av äldrenämnden, med ordförande Liselotte Fager (KD) i spetsen.

Foto: Annika Ekstedt/Frida Glenning/Åke Karlsson

Linköpings kommun2019-11-28 05:00

Orterna som berörs är Vreta kloster, Åkerbo. Sturefors och Bestorp samt Ulrika. Förslaget är ett av två till besparingar som Leanlinks tvingats peka ut för att komma tillrätta med sitt stora underskott.

Enligt Leanlink täcker inte ersättning man får från äldrenämnden de kostnader som hemtjänstverksamheten har. Skälet är långa restider, kostnadsdrivande nattbemanning och dyra omkostnader för bilar.

Ytterligare ett sparförslag från Leanlink är att avveckla det enda demensarbetslaget som finns i kommunen. Kostnaderna för det teamet är högre än för vanliga hemtjänstlag, skriver organisationens direktör Anita Lhådö. Det handlar bland annat om långa restider, även här.  

Totalt sparar dessa två förslag lite drygt 12 miljoner. 

Att äldrenämnden ska säga ja till de föreslagna besparingarna är uteslutet enligt äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Skälet enligt Fager är att det inte går eftersom Leanlink driver service- eller trygghetsboende på orterna och har därmed ansvar för hemtjänst till de som inte valt annan utförare.

– Vi måste får en dialog med Leanlink. Från äldrenämnden är det viktigt att alla, även boende utanför Linköping, ska kunna få hemtjänst. Ersättningen för detta är också högre. 

Så drastiska besparingsförslag, säger inte det något om allvaret i situationen?

– Ersättningen för hemtjänsten höjdes i somras och vi ska se över dem igen. Men Leanlink måste också se över sitt arbetssätt, vilken effektivitet och planering man har mot kund, säger Liselotte Fager.

I övrigt, menar Liselotte Fager, har inte äldrenämnden fått så tydliga signaler om för låga ersättningar tidigare.

Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden är enig med Fager om att nämnden inte kan säga ja till de föreslagna åtgärderna. Men där tar också enigheten slut. Nämnden kommer att ha ett överskott på 26 miljoner enligt prognosen och de pengarna vill S använda till hemtjänsten. 

– Skälet till att de går med underskott är att nämnden inte fördelar ut pengar som man har och att det blir nedskärningar nästa år, säger han.

Att underskottet har uppkommit under hans tid i majoritet förklarar han med att det sätt Leanlink hanterades på då och tidigare, innebar att kommunen sköt till pengar. Nu görs inte det längre, då blir det så här, enligt Mikael Sanfridson.

Anita Lhådo vill inte kommentera sparförslagen förrän efter nämndens möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!