Linköpingsbo uppmärksammas med stort pris

Greta Thunberg fick priset förra året. I år går det till Hamza Mostafa från Linköping. "Jag känner mig väldigt hedrad", säger han.

22-årige Hamza Mostafa från Linköping har prisats som "Årets unga förebild" av Fryshuset i Stockholm, från Anders Carlbergs minnesfond.

22-årige Hamza Mostafa från Linköping har prisats som "Årets unga förebild" av Fryshuset i Stockholm, från Anders Carlbergs minnesfond.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-11-06 05:00

Det är utmärkelsen som "Årets unga förebild" som 22-årige Hamza Mostafa kan glädja sig åt. 

Priset delas ut av Fryshuset i Stockholm och i fjol var det klimataktivisten Greta Thunberg som tog emot det och stipendiet på 15 000 kronor.

Nu är det inte första gången som Hamza Mostafa uppmärksammas på ett liknande sätt. 

I mars i år mottog han priset som "Årets mångfaldsinspiratör" och en månad senare tilldelades han Kompassrosen av kung Carl XVI Gustaf under en ceremoni på Kungliga slottet. 

– Det har hänt mycket i mitt liv på relativt kort tid. Alla utmärkelser är hedrande och att blivit utsedd till "Årets unga förebild" känns nästan overkligt, säger Hamza som lyfter fram just Greta Thunberg som en av hans stora inspiratörer och förebilder.

Hamza Mostafa är uppväxt i Ryd där han fortfarande är bosatt.

Han kombinerar universitetsstudier i statsvetenskap och med en heltidstjänst som verksamhetsutvecklare på NBV och ett stort engagemang i välgörenhetsorganisationer som Life2mothers och Kvarter1. 

På frågan hur han hinner med blir det enkla svaret:

– Bra planering.

Vad tänker du göra när du avslutat dina studier?

– Jag vill helst starta eget företag där jag kan vara en resurs och tillgång för människor på olika sätt. Jag brinner för frågor som rör utanförskap, mödradödlighet och mångfald.

Hur ser en perfekt värld ut för dig?

– Oj, svår fråga. Det är en plats där alla människor i praktiken är lika mycket värda och där vi inte brottas med någon fattigdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!