"Lite orolig är jag, det är klart"

Det är fullt av ansiktsmasker i Hongkong och färre människor lämnar sina hem av rädsla för coronaviruset. Mikael Holmqvist, 42, från Linköping bor i Hongkong och måste jobba hemifrån. "Med coronaviruset så vet man aldrig riktigt var man är säker", säger han.

Mikael Holmqvist från Linköping bor sedan 2016 i Hongkong. Han upplever att folk är allt oroligare för att smittas av coronaviruset.

Mikael Holmqvist från Linköping bor sedan 2016 i Hongkong. Han upplever att folk är allt oroligare för att smittas av coronaviruset.

Foto: Mostphos, Privat, Moa Kärnstrand/TT

Linköpings kommun2020-02-29 10:00

I Hongkongs centrum bär människorna ansiktsmask. Det har blivit mindre folk på gatorna och tillgångarna på råvaror är sämre. I en lägenhet några tunnelbanestationer bort bor Mikael Holmqvist från Linköping tillsammans med sin fru. 

Efter utbrottet av covid-19 (WHO:s namn på sjukdomen, coronavirus disease 2019) har oron för att bli smittad brett ut sig i Hongkong och världen.

– Man blir försiktigare. Det är inte så att jag går runt och oroar mig hela tiden, men lite orolig är jag, det är klart, säger Mikael som har bott i Hongkong sedan 2016.

I Sverige bekräftades på fredagen att sju personer smittats av viruset. Och de svenska sjukvårdsregionerna jobbar för att hitta fler som kan bära på smittan. I Linköping har det ännu inte bekräftats något fall av coronaviruset. 

Mikael har mycket kontakt med familj och vänner i hemstaden. Och kontakten har ökat det senaste året efter protesterna som skapat oro i Hongkong. Efter coronavirusets framfart känner Mikael en annan typ av oro.

– Om man ville vara säker så höll man sig borta från protesterna, men med coronaviruset så vet man aldrig riktigt var man är säker, säger han.

I Hongkong har 94 personer bekräftats smittade av viruset och två personer har avlidit.

Mikael, som jobbar på en skola i Hongkong, har tvingats jobba hemifrån under hela februari. Han berättar att nästan alla kontorsjobb har varit så, efter det kinesiska nyåret den 25 januari. 

– Det är inte bra att vara hemma hela tiden. Jag går ut varje dag, men då går jag till områden där jag vet att det inte är så mycket folk.

För att komma ut ur lägenheten så går Mikael på promenader i skogen vid bergen. Där är det mer folktomt, men efter utbrottet av covid-19 har fler sökt sig till naturen enligt Mikael.

Till centrum däremot, där det brukar krylla av folk vanligtvis, söker sig betydligt färre än vanligt. Under en period var det även svårt att få tag på ansiktsmask. Något som i stort sett alla bär.

– Jag var inne i centrum en dag förra veckan och där hade 99 procent av alla mask. Innan viruset var det många som hade mask, men det är inte i närheten av hur det är nu. Folk är väldigt försiktiga, säger Mikael Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!