Ljus visade kamp mot mäns våld mot kvinnor

Ljus i långa rader. På måndagen uppmärksammade Linköping den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.

Några av dem som besökte ljusmanifestationen var Viktoria Sköld, 21, Theodore Johansson, 20, Matilda Ekeblad, 23, och John Weinerhall,  24.

Några av dem som besökte ljusmanifestationen var Viktoria Sköld, 21, Theodore Johansson, 20, Matilda Ekeblad, 23, och John Weinerhall, 24.

Foto: Annica Hesser

Linköpings kommun2019-11-25 21:11

Det var både stora och små som smög fram med ett ljus till scenen på Stora Torget. På så sätt ville de visa sitt stöd i kampen mot kvinnovåld och de konsekvenser det ger. 

På scenen presenterade Saga Fjällskog, aktiv i Tjejjouren Beata flera talare, däribland Paulina Bengtsson, chef för Novahuset som är aktivt i hela Östergötland. Paulina Bengtsson lyfte fram alla ideella krafter på landets kvinnojourer som sliter hårt för att stötta utsatta kvinnor.

– Vi måste samla oss, vi måste ta ansvar. Ni som är här i kväll visar att vi kan det, sade hon.

Även representanter från mansföreningen Män i Linköping fanns på plats. Samordnaren Nils Lundkvist berättade hur de jobbar för att engagera fler män i frågan.

– Tyvärr är det inte så många män som tar den här kampen, sade han. 

Föreningens mål är att få män att börja prata med varandra och ta ett individuellt ansvar. De ville inte bara prata om våld mot kvinnor utan även om det våld som män begår. 

Några av dem som besökte ljusmanifestationen var Viktoria Sköld, 21, Theodore Johansson, 20, Matilda Ekeblad, 23, och John Weinerhall,  24.

– Det här jätteviktigt att uppmärksamma men också att visa stöd för kvinnojourerna. Novahuset gör ett viktigt jobb i de här frågorna, sade Matilda Ekeblad.

John Weinerhall berättade att killar kan göra mycket för att ta eget ansvar.

– Våga prata om det, våga fråga och ifrågasätta alltifrån sexistiska skämt till rent våldsutövande, sade  han.

I Linköping ordnas fler aktiviteter i veckan på samma tema.

Linköpingsbor tände ljus för att visa stöd i kampen mot kvinnovåld.
Linköpingsbor tände ljus för att visa stöd i kampen mot kvinnovåld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!