LL vill ha fler förskoletimmar och nya jobb

Fler timmar på förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa, sälja av delar av kommunens fondtillgångar och återställa badsjön Tinnis. Det är några av punkterna när Linköpingslistan går till val.

Partiet Linköpingslistan ställer för första gången upp i kommunvalet. De är inte nöjda med den styrande Alliansens beslut, utan vill avbryta ombyggnationen av Tinnis och behålla biltrafiken på Storgatan. Förstanamnet är Michael Cocozza, här med partikollegorna Hassan Deri, Maria Esbjörnsson Lakatos, Monica Liljenberg och Cecilia Helber.

Partiet Linköpingslistan ställer för första gången upp i kommunvalet. De är inte nöjda med den styrande Alliansens beslut, utan vill avbryta ombyggnationen av Tinnis och behålla biltrafiken på Storgatan. Förstanamnet är Michael Cocozza, här med partikollegorna Hassan Deri, Maria Esbjörnsson Lakatos, Monica Liljenberg och Cecilia Helber.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköpings kommun2022-08-12 11:00

Det relativt nystartade partiet Linköpingslistan förbereder sig nu inför sitt första kommunval. De har tidigare profilerat sig genom enstaka sakfrågor, men presenterar nu sitt valprogram. 

– Vi är ett socialt inriktat parti som satsar på lokala sakfrågor. I partiet finns en blandning av socialliberaler, socialkonservativa och socialdemokrater, säger partiets förstanamn Michael Cocozza (LL) och lyfter fram några av partiets punkter som han menar är bland de viktigaste. 

– Vi vill satsa på skolan och förskolan, på äldreomsorg och på jobb till personer som idag får försörjningsstöd, säger han.

Hassan Deri (LL) förklarar hur satsningen kan beskrivas mer konkret. 

– I nuläget får barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga vara på förskolan 20 timmar i veckan. Det vill vi höja till 30 timmar i veckan. Kan Upplands Väsby, så kan vi. Vi vill också att fler barn ska ha rätt till fritids även om föräldrarna inte har sysselsättning. 

Cecilia Helber, som till vardags är lärare på Katedralskolan, är partiets andranamn inför valet. Hon framhåller vikten av att satsa på skolan. 

– Det måste till resurser för att skolan ska bli ännu bättre. Det kostar nu, men är egentligen en investering. 

Maria Esbjörnsson Lakatos (LL) är pensionär, men har en bakgrund som rektor.

– Där är också språket viktigt, där det krävs att man satsar redan i förskolan. Vi vill ha in logopeder och talpedagoger i verksamheten. 

Satsningarna beräknas totalt att uppgå till 400 miljoner kronor. 

– Som helhet är det inte mer pengar än i Alliansens budget. För vi vill också spara, säger Michael Cocozza. På exempelvis onödiga byggkostnader, som att göra om Tinnis och ha parkeringshus ovan jord. Vi vill att Tinnis ska förbli som den var.

Men planeringen är ju redan klar och arbetet påbörjat, hur mycket kan man spara på badsjön?

– Att återställa Tinnis till sitt ursprungliga skick är småpengar i sammanhanget. Det är när man ska leda upp bäcken och bygga broar som det kostar. 

För att finansiera satsningarna krävs dock mer pengar än så. 

– Vi vill öka vinstuttaget från kommunala bolag och då främst Tekniska verken. Det är ingenting konstigt, det skulle bli samma utdelning som staten har av Vattenfall, säger Cocozza. 

Linköpings kommun äger också fonder till ett värde av tre miljarder och genom att sälja av dem kan pengarna användas för att finansiera satsningarna, menar partiet. 

Blir inte det en väldigt kortsiktig finaniseringslösning?

– Vi säljer inte av allt, utan 600 miljoner på fyra år. Det blir en investering i barnen som ger avkastning i form av humankapital i framtiden. 

Partikollegan Cecilia Helber nickar instämmande.

– Ja, det är pengar som man inte ser resultat av direkt, utan kanske först om 15 år, säger hon. 

LL går även till val på att den som går arbetslös och får försörjningsstöd istället ska erbjudas jobb inom kommunen.

Vad skulle det vara för jobb?

– Det finns många, som park- och markskötsel, omsorg, förskola, assistansarbeten. Det måste finnas en klar och tydlig policy i kommunen för att få in exempelvis nyanlända på arbetsmarknaden. Nettokostnaden blir bara 10-12 000 kronor per person eftersom man då inte längre behöver betala ut försörjningsstöd. Det blir som ett träningsarbete för att komma igång.

– Det är också ett bra sätt att lära sig språket, säger Cecilia Helber.  

"Det är inte mer pengar än i Alliansens budget. Det är bara att vi lägger pengar på annat", säger Michael Cocozza (LL) om valprogrammets föreslagna satsningar.
"Det är inte mer pengar än i Alliansens budget. Det är bara att vi lägger pengar på annat", säger Michael Cocozza (LL) om valprogrammets föreslagna satsningar.
LL i valet 2022

I sitt valprogram inför kommunvalet listar LL tolv olika punkter, där de bland annat vill:

– Ge mer resurser till förskola, skola, föreningsliv och kultur. 

– Behålla Tinnis badsjö som den var. 

– Öka utdelningen från kommunala bolag. 

– Skapa 800 nya jobb till arbetslösa med försörjningsstöd. 

– Ha kvar biltrafiken på delar av Storgatan och Drottninggatan. 

– Ha fler ordningsvakter och trygghetskameror för att öka tryggheten.

– Använda marken under jord och inte bygga fler parkeringshus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!