– Jag tyckte i och för sig att förra majoriteten också var en rätt borgerlig koalition, men nu märks det verkligen att vi går åt höger. Det finns inte längre något intresse för den typen av satsningar som förra koalitionen ändå hade.
Att maktskiftet ändå innebär att V på flera sätt och i flera frågor fått “åsiktskompisar” är förstås "najs", som hon säger. Men även om det är kul med kompisar vill man kanske inte ha dem till vilket pris som helst, konstaterar hon.
Jessica Eek företräder fullmäktiges minsta parti. De har, precis som Miljöpartiet, fem mandat, men i procent var det något färre som röstade på V vid senaste valet.
Trots detta misströstar inte Jessica Eek om att partiet kan påverka politiken.
– Vi har fått gehör för interpellationer och nu ser vi att frågan om fritids för alla barn kommer upp igen. Det var en fråga som Vänsterpartiet tog upp redan under förra mandatperioden. Nu delar flera partier vår syn. Så man ska inte tro att vi inte kan göra skillnad bara för att vi är ett litet parti. Man kan inte påstå att vi är oviktiga. Vi gör skillnad och vi sätter ribban i debatten.
Debatten i fullmäktige under året tycker hon har handlat mycket om frågan om att bibehålla rätten till en god välfärd för alla medborgare i Linköping. Hon ser den debatten mot bakgrund av det hon anser är en borgerligt förd politik.
– Det blåser kalla vindar för de med låga inkomster, med funktionshinder eller de som behöver annan hjälp. Man drar ned på personliga assistenter och börjar nu att processa om det som till alldeles nyligen var människors rätt. I dag ses det som en lyx vi inte har råd med.
Den allra viktigaste frågan, för Jessica Eek under nästa år i Linköping, är att strida för fortsatta satsningar på barn och unga.
– Vi ska fortsätta det jobb som gjorts, och öka det som görs för att alla barn ska komma in i samhället. Vi måste jobba med förskola och skola, se till att fler barn får gå på fritids och att alla barn ska ha möjlighet till en schysst fritid. Därför är det djupt olyckligt att den borgerliga Alliansen väljer att lägga sparbeting på exempelvis skolan, säger hon.
Hon pekar ut barns fritid som ett område hon anser vara “fruktansvärt ojämlikt”.
– En del ungar går hem från skolan och har inget att göra, medan andra har för mycket. Alla måste ha rätt till en meningsfull fritid. Oavsett vad du har för bakgrund, kön eller funktionshinder. Därför är det viktigt att Linköping stöttar föreningar och organisationer som gör sådana insatser.
På frågan om vilken fråga i den lokala debatten hon saknat, säger hon:
– Som politiker är man själv ansvarig för att lyfta de frågor man tycker är viktiga, och ska jag vara självkritisk så borde vi ha lyft frågor kring funktionshinder ännu mycket mer.
Jessica Eek är också politikern som stått för årets replik i fullmäktige. Under den sista budgetdebatten för året - där både hettan i argumenten och irritationen mellan ledamöter blev tydlig - begärde hon ordet och från talarstolen kritiserade hon Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Hon anklagade honom för att köra med härskarmetoder och avslutade sitt inlägg med att “du står där och ser stöddig ut”.
– Klart jag inte vill göra honom ledsen men samtidigt är det viktigt för mig att markera när jag tycker´det är oschyssta debattmetoder. Jag står för att jag tyckte att någon behövde säga till, och den här gången var det jag.