Myndighet satsar stort i Linköping

Trafikverket ska växa med 50 anställda i Linköping. Myndigheten lämnar sina lokaler på Garnisonen för att flytta in i nybyggda i Tannefors.

Nästa vecka påbörjas bygget av de nya kontorslokalerna i Tannefors. Våren 2021 ska Trafikverket flytta in.

Nästa vecka påbörjas bygget av de nya kontorslokalerna i Tannefors. Våren 2021 ska Trafikverket flytta in.

Foto: Illustration: White

Linköpings kommun2019-09-09 20:00

Sedan 2014 har Trafikverket hållit till på Garnisonsområdet. Där finns dels ett lokalkontor, dels ett förarprovskontor där det årligen avläggs 24 000 kunskapsprov för körkort.

Antalet anställda ligger runt 100, men om några år räknar man med att vara 150.

 – Trafikverket är inne i en expansionsfas. På ett par år har vi gått från 6 500 till 9 000 anställda och vi kommer att växa lite till. Det beror på att det satsas på vår kärnverksamhet, framför allt på järnvägar men också vägar, säger Conny Jonsson, avdelningschef för arbetsmiljö och lokaler på Trafikverket.

De 1 700 kvadratmetrarna på Garnisonen ska bytas ut mot nästan dubbelt så många på Gelbgjutaregatan i Tannefors. Där håller fastighetsbolaget Mabro på att omvandla ett gammalt slitet industriområde till en modern företagspark, Armaturen.

Trafikverkets lokaler skapas genom att bygga ut en äldre tegelbyggnad, där Saab tidigare höll till,  med tre nya våningar. White arkitekter har ritat och Åhlin & Ekeroth bygger.

–  Vi vill arbeta med lokala företag. Bygget sätter igång i nästa vecka och ska vara klart våren 2021. Byggkostnaden är långt över 100 miljoner kronor, berättar Johan Backarp, uthyrningschef på Mabro.

Nybygget blir skräddarsytt efter Trafikverkets önskemål.

– Vi gick ut brett och frågade alla fastighetsägare i stan. Det här var det som bäst tillgodosåg våra önskemål, säger Conny Jonsson.

Trafikverket expanderar på flera orter. Att Linköping är en av dem beror delvis på att Ostlänken kräver ökad bemanning, men inte enbart.

– Vi tittar på var i landet det finns förutsättningar att hitta rätt kompetens. Det är konkurrens om arbetskraften och utöver expansionen har vi stora pensionsavgångar. Linköping är en stad där det finns ett näringsliv och en utbildningsverksamhet som är intressanta för oss, säger Jonsson.

Det nya kontoret blir aktivitetsbaserat, vilket innebär att de anställda inte har en fast plats att sitta på. 

– Det är den modell vi inför överallt. Vi har så många anställda som är rörliga och är ute och reser. Då behöver vi flexibla kontor. Vi tror också att det ger oss en bra arbetsmiljö. De anställda kan välja mellan fyra zoner efter behovet för stunden: tyst, lugn, mellan och aktiv, berättar Jonsson.

På Armaturen finns idag företagen Skill, Mölk, Rei Rei, Restaurang Krubbstugan, Metalstudios, Mabro Fastigheter och Studieförbundet Vuxenskolan. Gymmet X-Force Factory öppnar i vår.

Johan Backarp och Magnus Geeber håller på att förvandla ett nedgånget industrilandskap i Tannefors till moderna kontor.
Johan Backarp och Magnus Geeber håller på att förvandla ett nedgånget industrilandskap i Tannefors till moderna kontor.
Karta: Gelbgjutaregatan 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!