Nya ägare tar över caféet i Gamla Linköping

Med våfflorna växte framgången för den lilla butiken på Hovslagaregatan i Gamla Linköping. Nu tar nya ägare över både caféet och inredningsprylarna.

Eva-Britt och Hasse Pettersson lämnar över verksamheten till nya ägaren Karin Käverö. Vincent Kostoulas har därmed fått ett nytt helgjobb.

Eva-Britt och Hasse Pettersson lämnar över verksamheten till nya ägaren Karin Käverö. Vincent Kostoulas har därmed fått ett nytt helgjobb.

Foto: Susanne Hasselqvist

Linköpings kommun2019-10-02 06:00

När Eva-Britt och Hasse Pettersson startade sin butik i Gamla Linköping för drygt 14 år sedan satsade de på inredning: textilier, hantverk, glas och möbler. De uppfattade kunderna som nöjda, många kom tillbaka om och om igen.

– Men vi tyckte ändå att det var för få som hittade hit, berättar Eva-Britt. Och Hasse sa på skoj: vi får väl börja grädda våfflor! Och så blev det.

Museet Gamla Linköping och hyresvärden Kulturfastigheter gillade idén, miljökontoret hade inga invändningar, och snart hade Ernia interiör kompletterats med en ny våffelstuga på Hovslagaregatan. Ett eget våffelrecept (utan ägg och socker) blev utgångspunkten, nya besökare hittade till lokalerna och ryktet spred sig. Omsättningen växte rejält. 

– Det blev verkligen ett lyft, säger Eva-Britt Pettersson.

Men nu blir det andra bullar. Eva-Britt och Hasse ska satsa på ett annat liv, med tid för sådant som nya kolonilotten, barnbarn i Stockholm, yoga (Eva-Britt), golf och jakt (Hasse).

Bläcket har knappt hunnit torka på avtalet med de nya ägarna. Karin Käverö tar över våffelstugan och butiken tillsammans med hela familjen. Hon har jobbat med service och turism i hela sitt liv, som reseledare och guide, på turistbyrå och vandrarhem.

Hon ser utvecklingsmöjligheterna i rörelsen.

– Vi tänker komplettera våfflorna med kaffebröd och glass, säger Karin Käverö. Vi ska också utöka butikssortimentet med saker från lokala leverantörer, hållbart och närodlat. Men stamkunderna kommer att känna igen sig.

Vincent och brodern Karl får helgjobb i caféet och pappa Vassilis kommer också att medverka. Kvar i rörelsen finns också Eva-Britts och Hasses båda medarbetare sedan många år, Ann-Sofie och Susanne.

– Från början trodde vi kanske att det skulle vara ett hinder att caféet drivs i en kulturfastighet, säger Hasse Pettersson. Men tvärtom. Det är en stor fördel. Man får inte göra om hur som helst –  man gör inte hål för armaturer i ett 300 år gammalt dekorationsmålat tak. 

– Det är världens vackraste lokal, säger Karin, och ett otroligt kundunderlag. 

Gamla Linköping är en av de stora turistmagneterna i Sverige, med över 450 000 besökare varje år. Gamla Linköping är Sveriges sjätte största museum när det gäller besöksantalet och det tredje största besöksmålet i länet, efter Göta kanal och Kolmårdens djurpark.

Inredningsbutiken kompletterades med våffelstuga, och det blev en framgång.
Inredningsbutiken kompletterades med våffelstuga, och det blev en framgång.
Karta: Friluftsmuseet Gamla Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!