Nya förslag om hur Leanlink ska spara

Minska personalomsättningen, minska sjukfrånvaron och effektivisera administrationen. Det är några av de förslag som Leanlink ska jobba med för att minska sitt underskott.

Att minska personalomsättningen och att se till att personalen blir friskare är några av de övergripande åtgärderna som Leanlink ska syssla med för att få en budget i balans senast 2021.

Att minska personalomsättningen och att se till att personalen blir friskare är några av de övergripande åtgärderna som Leanlink ska syssla med för att få en budget i balans senast 2021.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2020-01-14 18:36

Leanlink har en rad verksamheter under sitt "paraply". Utöver äldreomsorg erbjuder de bland annat också stöd och hjälp till unga och deras familjer och till vuxna med funktionsnedsättningar. Till detta kommer också kost- och restaurangverksamhet, arbetsmarknadsinsatser och stöd och service-funktioner.

Äldreomsorgen är den absolut största biten och här är det framförallt hemtjänst som får organisationens ekonomi att tippa. Kommunstyrelsen har tidigare tillbakavisat sparförslag. De förslag som organisationens direktör Anita Lhådö presenterade på årets första kommunstyrelsemöte handlade mycket om övergripande saker som att se till att medarbetare känner sig välkomna till Leanlink, att det ska finnas bra och väl utbildade chefer.

Men framförallt är det två områden som Leanlink speciellt fokuserar på, enligt Anita Lhådö. Det är att minska personalomsättningen och att minska sjukfrånvaron. 

Några direkta konkreta sparförslag presenterades inte, snarare mål som att minska användningen av timanställda, bli bättre på att långtidsplanera för att minska övertiden, och kanske det viktigaste, fortsätta dialogen med beställaren om vilken ersättning som ska gälla för hemtjänst i glesbygd, dag och natt.

Anita Lhådö passade också på att påminna den politiska ledningen i kommunen att det fortsatt är så att den ekonomiska ersättningen till Leanlink fortsatt är lägre än löneökningarna.

Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden var nöjd med informationen.

– Jag ser särskilt positivt på att man ser över sjukfrånvaron och att man ser över hur man kan effektivisera administrationen, säger hon.

Som ordförande i äldrenämnden företräder hon beställaren och som en sådan hoppas hon på en fortsatt god dialog med Leanlink.

– När det gäller ersättningar så har vi sagt att vi kommer att se över dem. Särskilt ersättningen när det gäller demensarbetslagen.

Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden är däremot inte så nöjd. 

– Mycket är väldigt bra. Men jag saknade svar på hur arbetsvillkoren ska bli bättre för att förhindra att personalen slutar.

Många anställda upplever nämligen att arbetssituationen ständigt är pressad och stressig, säger han.

Men det han framförallt saknade var besked om konkreta sparförslag.

– Just den frågan tror jag kanske att de som är i behov av vår hjälp vill veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!