Den flera tusen år gamla drycken kombucha har på senare år blivit supertrendig. Den serveras på hipstercaféer i storstäderna, den börjar leta sig in på butikshyllorna och den jäser hemma i köket hos många privatpersoner.
Pelle Hägglund kom i kontakt med drycken för några år sedan.
– Grannen bjöd mig på ett glas och jag tyckte att det var jättegott. Jag gick direkt hem och googlade och snart satte jag själv min första sats.
En boll hade satts i rullning. Pelle bryggde allt mer kombucha, testade smaksättningar med bär och örter från kvarteret och började sälja så smått via Rekoringen.
Nu tar han ett steg till. Tvättstugan är ombyggd till kombuchabryggeri och han har fått tillstånd att tillverka 1 000 liter om året.
– Jag kan nog sälja till caféer och restauranger. Ett hotell i staden serverar redan min kombucha till frukost, berättar han.
Vad är då kombucha? Enkelt uttryckt är det svart te som fått jäsa med socker och en speciell jästkultur. Drycken innehåller aminosyror, B-vitaminer och mjölksyrebakterier och anses av förespråkarna ha massor av goda hälsoeffekter. Några vetenskapliga tester på människor har dock inte gjorts.
– Men det är jättemånga med magproblem som säger att de mår bättre när de dricker min kombucha. Det är det som är min drivkraft. Några pengar räknar jag inte med att tjäna, säger Pelle.
Pelle är före detta brandmästare, men valde att gå i pension vid 58. Efter att ha renoverat sitt och sambons nyinköpta radhus kände han att sysslolösheten inte passade honom. Han började renovera kök och verandor åt andra och han tog på sig den löpande skötseln i en bostadsrättsförening. Och så nu, en kombuchafabrik.
– Det är perfekt. Jag kan jobba när jag har lust och säga nej när jag tycker att det blir för mycket. Man kan inte ha det bättre, säger han.
Pelle bjuder på ett glas naturell kombucha och ett smaksatt med fläderblom. Båda är jättegoda, med syra som biter till lite i kinderna.
– Alla gillar det inte. Många tycker att det smakar för mycket vinäger. Själv dricker jag en liter om dagen, säger Pelle.
Pelle tipsar om att det är enkelt att göra kombucha själv.
– Skaffa en tvåliters glasbytta. Ta 8 dl avsvalnat te (27–28 grader), 100 gram socker och 2 dl startvätska som du säkert kan få av en granne eller vän. Smaka av med sugrör efter 10–12 dagar tills du tycker att det är lagom surt. Två deciliter sparar du som startvätska till nästa omgång.