Politiker oeniga om avgift till julmarknaden

Kommunen ska utöka antal "julmarknadshelger" i Gamla Linköping och införa en besöksavgift på försök. Oppositionen säger nej till avgiften.

Julmarknaden i Gamla Linköping brukar locka många besökare.

Julmarknaden i Gamla Linköping brukar locka många besökare.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-26 12:46

Det är ett beslut som en oenig kultur- och fritidsnämnd har fattat. Julmarknaden i Gamla Linköping är välkänd och har stor ekonomisk betydelse för de företag som är verksamma i Friluftsmuseet Gamla Linköping. 

Hittills har den anordnats under första och andra advent och alltid lockat en stor mängd besökare från länet och hela landet. 

Både företagarna i Gamla Linköping och Friluftsmuseet vill att arrangemanget ska utökas till tre helger. Och därför, för att kunna genomföra tre julmarknader, ska kommunen införa besöksavgiften på 50 kronor per vuxen person.

Intäkten från julmarknadsavgiften beräknas vara 500 000 kronor och ska bland annat finansiera ett större utbud av musik och underhållning under evenemanget samt bekosta en del av Friluftmuseets kostnader för själva arrangemanget. Utökat julmarknadsevenemang med inträdesavgift skulle vara på försök under 2019. Försöket kommer att följas upp och utvärderas av Friluftsmuseet i januari 2020. 

Är kommunen inte rädd för att antalet besökare från Linköping kan minska?

– Det är ett test i år att på ett trevligt sätt, utan att hägna in området, ta betalt för julmarknaden och på så sätt kunna ha flera julmarknader. Det kostar också att ordna evenemanget. Men det är inte skrivet i sten hur det ska bli sedan, vi får se efter utvärderingen, säger Karin Olanders på kultur- och fritidsförvaltningen. 

Oppositionen i nämnden, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, reserverade sig mot beslutet.

– Julmarknaden är en del av Gamla Linköping som alla skattebetalare finansierar gemensamt. Vi tycker inte att Linköpingsborna ska betala för den ännu en gång, säger Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I Linköpings kommuns strategiska utvecklingsuppdrag för kultur- och fritidsnämnden ingår att utveckla Friluftsmuseet Gamla Linköping genom att öka verksamhetens attraktivitet och därmed öka självfinansieringsgraden. Men detta innebär inte, enligt Niklas Nåbo, att kommunen ska börja ta entréavgifter till julmarknaden. 

– Nämnden har nyligen genomfört ett utredningsarbete kring att utveckla Friluftsmuseet Gamla Linköping. Efter utredningen togs beslutet, i bred enighet både i nämnden och i kommunfullmäktige, att satsa mer resurser på att utveckla Gamla Linköping. Att införa entréavgifter handlar inte om utveckling utan om att exkludera resurssvaga grupper, säger Niklas Nåbo.   

I år blir det flera julmarknader i Gamla Linköping än tidigare år.
I år blir det flera julmarknader i Gamla Linköping än tidigare år.
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!