Så förvandlades stadsdelen – igen

Hit flyttades industrierna när det blev för trångt i centrum – och nu har de flyttat igen. I en ny bok skildras förvandlingarna av övre Vasastaden.

På Ullastrumpan producerades strumpor fram till 1972. Sedan flyttade mataffären Priso in. Nu är fabriken riven för att ersättas av Stångåstadens bostäder.

På Ullastrumpan producerades strumpor fram till 1972. Sedan flyttade mataffären Priso in. Nu är fabriken riven för att ersättas av Stångåstadens bostäder.

Foto: Arne Gustafsson/Östergötlands museum/Bild Linköping

Linköpings kommun2019-11-30 08:00

Det var redan på 1940-talet som Linköpings styrande politiker började bekymra sig över bostadsbristen i centrala Linköping. Lösningen blev att uppmana industrierna att flytta därifrån, ut till stadens utkant. Ett nytt industriområde skapades vid Industrigatan.

50 år senare, 1998, promenerade Botryggs dåvarande vd Michael Cocozza omkring i området och tyckte att tiden hade sprungit ifrån det.

– Jag tittade på de gamla, skabbiga plåtskjulen och tänkte att så här ska det inte se ut. Inte så här nära staden, i Vasastaden, Linköpings bästa bostadsområde, berättade han senare i en intervju i Corren.

Det fanns sedan tidigare planer på att bebygga gräsremsan längs Slöjdgatan, men Michael Cocozza lanserade större planer än så. Han ville riva de gamla industribyggnaderna vid Industrigatan och bygga en ny stadsdel: övre Vasastaden.

Kommunen var med på noterna och när vi skriver 2019 har här vuxit upp över 900 bostäder – och fler är på gång. Förutom Botrygg har Stångåstaden, JM, Kärnhem och Riksbyggen byggt i området. Hela elva arkitektkontor har varit inkopplade, med syftet att skapa en varierad bebyggelse.

Michael Cocozza ville dokumentera förvandlingen av industriområdet.

– Karin Christoffersson och jag fick uppdraget av honom redan 2012. Vi har gått runt i området för att skildra företagen innan de försvann. Nu är boken klar, berättar Johan Hagesund, författare och bokförläggare.

Boken tar avstamp i Industrigatan, men skildrar samtidigt hela staden Linköpings utveckling från 1900 och framåt. 

Det historiska bildmaterialet är rikligt. Vi får följa Ullastrumpans framväxt och fall och här finns artiklar om Almeviks, Centralplåt, Startvätten, Tielman, Kiab, Johanssons kopparslageri, Konfektions-Metall, Gomér & Andersson och Baumgardts Pianofabrik.

Boken innehåller också ett särskilt kapitel om Gustaf Linden, Linköpings förste stadsarkitekt som med sin generalplan över Linköping 1923 styrde stadens utveckling under lång tid framåt. 

Marco di Mario och Sara Posini på kvarterskrogen Le Borgate får representera den nya tidens företag i övre Vasastaden och vi får träffa nyinflyttade som trivs i området. Botryggs nuvarande vd, Michael Cocozzas son Adam, intervjuas också.

Boken släpps lördag 30 november i samband med bok- och berättarmässan Tellus på Linköpings stadsbibliotek.

Karin Christoffersson och Johan Hagesund har skrivit de flesta kapitel i boken "Övre Vasastadens förvandling".
Karin Christoffersson och Johan Hagesund har skrivit de flesta kapitel i boken "Övre Vasastadens förvandling".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!