Så jobbar skolorna med insparken

Fadderutbildningar och föräldramöten. Så jobbar skolorna med insparken, både inför och under veckorna när de nya eleverna börjar.

Inga faddrar på Anders Ljungstedts gymnasium.

Inga faddrar på Anders Ljungstedts gymnasium.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-14 08:00

Berzeliusskolan har en ledningsgrupp med fem faddrar varje år som föreslår och väljer ut resterande faddrar. Skolan har kontinuerliga samtal med dem om förhållningsregler som är tydliga om att det inte ska förekomma kränkningar, alkohol, droger och att allt bygger på frivillighet.

– Jag skulle säga att det är en tioårig process. Innan dess var det inte ett dugg bättre här än på något annat ställe. Vi har jobbat kontinuerligt. Om ettorna som är med på insparken bara har positiva upplevelser så är det större sannolikhet att de också gör insparken på ett bättre sätt, säger Marcus Lindén, rektor på naturvetenskapliga programmet.

På Anders Ljungstedts gymnasium har man valt att inte ha några faddrar. I stället har elever och elevhälsan arbetat fram ett upplägg med aktiviteter som hålls under skoltid. 

Dagen innan skolan börjar kommer de nya eleverna och deras föräldrar till skolan för att få information av polis och fältare om hur det är bra att som elev bete sig under insparken. Och vad föräldrarna har för ansvar. 

– Vi förutsätter och utgår från att det inte ska vara kvällsaktiviteter. Men vi vet ju att de förekommer, så vi har valt att befinna oss och ha bemanning på stan för att det ska finnas vuxna där. Vi har representation från skolledningen, elevhälsan och lärare ute på stan, säger Linda Tengel, rektor på byggprogrammet.

Vi har även sökt Folkungaskolan, Birgittaskolan och Vreta utbildningscentrum men inte fått något svar. 

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!