Så mycket har detaljhandeln ökat

Linköping är dragloket när det gäller detaljhandeln i Östergötland med en omsättning på 12 miljarder kronor under 2018.

Detaljhandeln i Linköping omsatte 9 miljarder kronor under 2018. Dagligvaruhandeln står för mer än hälften av summan, visar siffror från Handelns utredningsinstitut, Hui.

Detaljhandeln i Linköping omsatte 9 miljarder kronor under 2018. Dagligvaruhandeln står för mer än hälften av summan, visar siffror från Handelns utredningsinstitut, Hui.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Linköpings kommun2019-09-07 14:00

Detaljhandeln i Östergötlands län omsatte 29 miljarder kronor under 2018. Det var en ökning med en procent jämfört med 2017. 

Linköping toppar ligan med 12 miljarder, följt av Norrköping med 9,6 miljarder och Motala på tredje plats med 2,5 miljarder.

Siffrorna presenteras av Handelns utredningsinstitut, Hui, som konstaterar att två stora aktörer, möbelkedjan EM Home och Coop Forum, båda med verksamheter på Tornby, stängde under året. 

Samtidigt pekar man på att Ica supermarket öppnade på Storgatan  och att Dollarstore slog upp dörrarna i Mörtlösa under sommaren i år.

– Siffrorna inkluderar inte handeln som sker på nätet, säger Rickard Johansson, analytiker på Hui.

Det är dagligvaruhandeln som står för mer än hälften av totalsumman med en produktkatalog innehållande varor som livsmedel, tobak och apoteksvaror. Här har näthandeln hittills tagit en mindre del av kakan, cirka två procent.

När det handlar om sällanköpshandel som kläder, möbler och elektronik sker allt fler affärer på internet med en uppskattad andel av den totala omsättning på cirka 15 procent. 

Rickard Johansson tror att handeln på nätet kommer att ta än större marknadsandelar de närmaste åren.

– När det gäller dagligvaruhandeln kommer det sannolikt inte att ske några större förändringar. Däremot kan vi förmodligen förvänta oss att nätet kommer att vinna ytterligare mark inom sällanköpshandeln. 

Hur de fysiska butikerna ska klara att stå emot den allt hårdare konkurrensen, har Rickard Johansson ingen pricksäker lösning på.

– Det handlar om att våga satsa och att våga utveckla. Och att även driva en egen näthandel och göra ordentliga och täta analyser om hur marknaden förändras.

David Nilsson, vd Linköping city samverkan AB, riktar blickarna mot handelslivet i de centrala stadsdelarna och konstaterar att det genom åren skett ganska stora förändringar.

– Vi ser till exempel att det skett ett uppsving för caféer och restauranger medan sällanköpshandeln haft det ganska besvärligt.

En mer finkornig statistik hur detaljhandeln i centrum respektive Tornby utvecklats kommer att presenteras i början av oktober.

– Då kommer siffrorna för varje sektor att redovisas, men historiskt sett kan vi konstatera att sällanköpshandeln backat samtidigt som dagligvaruhandeln gått framåt, säger David Nilsson.

Detaljhandel

Den fysiska detaljhandeln i Sverige omsatte 674 miljarder kronor under år 2018, vilket innebar en ökning med 2 procent jämfört med år 2017.

Den totala detaljhandelsförsäljningen i Sverige utgjordes år 2018 till 90 procent av butiksbunden handel och till 10 procent av e-handel.

Källa: Handelns utredningsinstitut, HUI.

Karta: Tornby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!