Säkerhetschefen i Linköping fick sparken

Säkerhetschefen i Linköpings kommun har fått sparken. "Det fanns inte längre förutsättningar för personen att fortsätta med sitt uppdrag", säger kommundirektör Paul Håkansson.

Kommundirektör Paul Håkansson uppger att den sparkade säkerhetschefen inte befunnits ha förmågan att leda arbetet på avdelningen.

Kommundirektör Paul Håkansson uppger att den sparkade säkerhetschefen inte befunnits ha förmågan att leda arbetet på avdelningen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-11-06 13:30

Linköpings kommun meddelade under gårdagen att säkerhetschefen slutar med omedelbar verkan.

Orsaken uppges vara att personen i fråga inte längre anses ha den rätta förmågan att genomföra sitt uppdrag, att det funnits brister i ledning och styrning, vilket bland annat har inneburit att ett antal viktiga uppdrag inte genomförts på det sätt som förväntats. 

Varför får säkerhetschefen sparken?

– Uppdragen för vår säkerhetsenhet har på senare tid vuxit och vi har helt enkelt inte nått fram till de resultat som vi vill ha, säger Paul Håkansson.

Kan du utveckla det?

– Säkerhetschefen har fått tydliga uppdrag och steg för steg under 2019 har det slutat att fungera på ett tillfredsställande sätt. Trots att personen ifråga har tillförts ytterligare personella resurser.

Handlar det om specifika arbetsuppgifter som inte har genomförts?

– Jag vill egentligen inte lämna ut detaljer kring det här. Det jag kan säga är att de brister som uppdagats har lett till att det inte finns den ordning och reda inom administrativa frågor som måste finnas inom en sådan här enhet.

Har det funnits brister i säkerhetstänkandet hos chefen?

– Snarare tvärtom, skulle jag säga. Enheten har till exempel använt sig av att sekretessbelägga ärenden i en omfattning som inte varit motiverad.

Har beslutet att sparka säkerhetschefen varit kopplat till sommarens sprängdåd i Linköping, exempelvis Ådalagatan?

– Krisberedskapen i samband med det som hände Ådalagatan var inte i den omfattning som var önskvärd, men då är det viktigt att säga att detta bara var ett av ett par andra områden där givna uppdrag inte levererades.

Hur många personer arbetar med säkerhetsfrågor i kommunhuset?

– Det är ett tiotal anställda. Avdelningen har växt ganska kraftigt de tre senaste åren.

Vad för typ av ärenden arbetar de med?

– Till exempel frågor som rör säkerhet och trygghet för medborgarna och uppdrag från staten när det gäller att stärka totalförsvaret.

När anställdes säkerhetschefen?

– För fem, sex år sedan. Det nuvarande förordnandet tror jag kulle löpa ut 2021.

Vad kostar det kommunen att lösa honom från tjänsten?

– Åtta månadslöner. (drygt en halv miljon kronor).

Nu har en tillförordnad säkerhetschef tillika säkerhetsskyddschef tillsatts i avvaktan på att en rekrytering påbörjas. 

Vi har utan framgång sökt säkerhetschefen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!