Ska rusta upp parken – för tolv miljoner

Grenadjärparken har i många år fört en slumrande tillvaro. Men nu ska den rustas upp för tolv miljoner kronor.

"Förhoppningsvis kommer fler att hitta till Grenadjärparken när vi har rustat upp den", säger kommunens projektledare Marie Fredin.

"Förhoppningsvis kommer fler att hitta till Grenadjärparken när vi har rustat upp den", säger kommunens projektledare Marie Fredin.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-11-25 17:30

När Linköpings garnison lades ner 1997 lämnades Grenadjärparken över till Linköpings kommun. Med åren har sly och maskrosor alltmer tagit över och parken ger i dag ett rätt förfallet och igenvuxet intryck.

Nu startar ett stort upprustningsarbete som ska pågå till november 2020.

– Vi har börjat med att röja sly och fälla ett antal träd för att få in mer ljus i parken. Det nästa som händer är att dammarna töms för att kunna få bort en del av det bottensediment som bildats genom åren, berättar kommunens projektledare Marie Fredin.

När dammarna töms hoppas man också kunna bli av med de rudor som lever där idag.

– Om de fiskarna försvinner kanske vi kan få in salamandrar och grodor i dammarna. Där slänterna är flacka och vattnet grunt ska staketet runt dammarna tas bort. Vi vill att man ska kunna komma nära vattnet.

Är det inte en säkerhetsrisk för barn att ta bort staketen?

– Den diskussionen finns alltid. Men det handlar om vuxenansvar och om att barnen måste lära sig säkerhet vid vatten. Staket kan ge en falsk säkerhet, de går alltid att klättra över, säger Marie Fredin.

En brygga ska placeras i den större av de båda dammarna, och längs den mindre blir det en spång. En 1,5 meter bred stig anläggs genom parken och mot Djurgårdsgatan blir det en låg granitmur och en tydligare entré. I änden mot sjukhuset anläggs en naturlekstig.

Ryttartorpet och dess trädgård var länge ett populärt utflyktsmål i parken, men torpet flyttades förrförra vintern till Gamla Linköping.

– Det är förstås lite synd, men å andra sidan har de gjort torpmiljön fantastiskt fin i Gamla Linköping. Nu ska vi göra i ordning platsen där torpet låg till en äng med fruktträd, bärbuskar, torpväxter, önskebrunn, bänkar och en hängmatta, berättar Marie Fredin.

Grenadjärparken har en del skyddsvärda djur och växter, som fladdermöss och spetsnate. Därför gäller det att gå varsamt fram när parken rustas upp.

– Vi kommer att behålla karaktären av skog. Parken har fyra väldigt tydliga rum: hagmarken, tallskogen, bokskogen och dammarna. Förhoppningen är att det ska kännas som att vi inte har gjort så mycket när vi är klara, men att det blivit jättefint.

Grenadjärparken bedöms få en allt viktigare roll i takt med att befolkningen ökar. Längs Djurgårdsgatan finns flera planerade projekt med sammanlagt uppåt 1 000 nya bostäder. 

Vattenfallet vid Johan Banérs monument ska fås att fungera igen.
Vattenfallet vid Johan Banérs monument ska fås att fungera igen.
Karta: Grenadjärparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!