Skolan utbildar faddrar och gör utvärderingar

Det förekommer inslag i insparken som Katedralskolan inte står bakom. För att förhindra detta hålls både utbildningar och utvärderingsmöten.

Skolan jobbar med utbildningar innan insparken och utvärderingar efter.

Skolan jobbar med utbildningar innan insparken och utvärderingar efter.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-11 06:00

Årskurs ett och faddrarna får utvärdera insparkstillfällena och det som kommer fram där tas med i det fortsatta arbetet. Det skriver Monica Nilsson, rektor på Katedralskolan, i ett mejl då hon inte har tid för en intervju.

Enligt henne har de i år inte fått något negativt mejl från föräldrarna, och hon tycker att många av faddrarna gör ett fantastiskt jobb som uppskattas av ettorna.

"Tyvärr förekommer ändå inslag under insparken som vi inte ställer oss bakom.  Katedralskolan får även kvällsbesök som innebär att man kissar på trappan/byggnaden samt krossar ägg mot dörrar och fasad. Det är heller inget vi eller någon annan vill se men som händer trots att vaktbolag varit på plats", skriver Monica Nilsson i mejlet.

Innan insparken har skolan ett utbildningspaket för faddrarna där till exempel Novahuset, polisen och tidigare faddrar pratar med de nya faddrarna. Under själva insparken gör de även slumpvisa utvärderingar och om något framkommer kallas klassens faddrar in för samtal.

Polisen i Linköping lade efter insparken upp ett inlägg få Facebook om den besvärande situationen de mötte med "fylla, stök och omhändertaganden". Jonatan Hermansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden, läste inlägget och tycker att något måste göras inför nästa år.

– Det har pågått i så många år och även om mycket har gjorts så är det inte tillräckligt. Jag tror att man måste tänka bortom vem som exakt är ansvarig. Föräldrar, skola och socialtjänsten måste göra mer för att stoppa det här, säger Jonatan Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!