Det boende i det hus närmast cykelförrådet där bomben exploderade är inte ensamma om att ha drabbats hårt. Detsamma gäller två relativt nybildade bostadsrättsföreningar på gatorna intill, BRF Linnégatan 7 och BRF Dalkullan på Kullagatan.
Sprängdådet har kostat dem 4–5 miljoner kronor vardera i direkta och indirekta kostnader, bland annat för krossade fönster, skador på och i husen samt för bevakning för att förhindra obehöriga från att ta sig in.
– Alla de åtgärder vi tvingats göra nu är ju inget vi planerat att göra de närmaste tio åren. Turligt nog har vi en del reserver. Men ska vi undvika ytterligare lån måste vi ta in cirka 1,5 miljoner från andelsägarna. Samtidigt kommer vi att behöva höja avgifterna för våra boende rejält, 5–8 procent har vi flaggat för, berättar Roger Rosengren, ordförande i BRF Dalkullan.
Christoffer Lundholm sitter i styrelsen för BRF Linnégatan 7 Han var på plats tio minuter efter detonationen och hamnade mitt i ett kaos som varade flera veckor.
– Telefonen ringde konstant. De två första veckorna var jag knappt på mitt riktiga jobb och kunde knappt sova. Det dök ständigt upp nya saker, berättar han.
Säkerheten var en högprioriterad fråga. De boende fick inte vistas själva i huset de första dagarna då alla lägenhetsdörrar var öppna eller inte gick att låsa sedan polisen brutit upp dem.
– De fick lotsas in med personal från Securitas eller någon styrelsemedlem i föreningen när de skulle hämta det mest nödvändiga för kommande nätter på annat håll.
Nästa steg, att återställa huset, har också varit besvärligt och tidskrävande.
– Det har inte fått byggas om hur som helst. Jag har haft mycket kontakt med länsstyrelsen och kommunen bland annat. Exempelvis godkändes inte en offert för fönster. Karmarna var lite bredare än dagens fönster och uppfyllde därmed inte kriterierna då fastigheten har ett kulturhistoriskt värde, säger Christoffer Lundholm.
Bland de åtgärder föreningen tvingats till är byte av 80–90 trasiga fönster, 38 uppbrutna lägenhetsdörrar och 14 ståldörrar till övriga utrymmen. Ännu återstår att åtgärda mindre akuta skador i bostäderna plus ett sedan tidigare planerat stambyte som pågår nu.
– Vi i styrelsen har tillsammans lagt ungefär 300 timmar på sprängningsrelaterat arbete, själv har lag loggat 170 av dem. Det har varit oerhört lärorikt – och i perioder riktigt tufft, summerar Christoffer Lundholm.