Två jättehallar föreslås i Kallerstad

Klövern har planer på att bygga en multihall i Kallerstad. Samtidigt föreslås en innebandyhall vid Linköping Arena. Innebandyklubben är inblandad i båda projekten.

Fastighetsbolaget Klövern har planer på att bygga en stor idrottshall på andra sidan gatan från Stångebrohallen och Saab Arena.

Fastighetsbolaget Klövern har planer på att bygga en stor idrottshall på andra sidan gatan från Stångebrohallen och Saab Arena.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-02 18:30

Linköpings kommun har i flera år haft planer på en ny så kallad multihall – en byggnad som rymmer flera hallar för olika idrotter. Stångebro/Kallerstad har pekats ut som lämpligt område att bygga på, men längre än så har kommunens planering ännu inte kommit.

Vid samhällsbyggnadsnämndens förra möte avslogs ett förslag från Botrygg, som i samarbete med föreningarna LIBK och RP ville bygga multihallen norr om Linköping Arena. Ordföranden Muharrem Demirok (C) antydde då att det fanns en annan lösning på gång i området, med en privat fastighetsägare som var villig att bygga på egen mark.

Nu kan vi avslöja att den lösningen rör sig om fastighetsbolaget Klövern och en tomt vid Gumpekullavägen, snett emot Stångebrohallen.

– Det stämmer att vi skissar på en hall. Vi för just nu diskussioner med LIBK och med kommunen, berättar Klöverns regionchef Mikael Forkner.

Den byggnad som Klövern skissar på är stor nog att innehålla fyra fullstora idrottshallar, men det kan också bli aktuellt att dela in den i fler, mindre hallar.

– Vi tänker oss en kombihall med flera olika idrotter, säger Forkner.

Om planerna blir verklighet kan multihallen som tidigast stå klar om 3–5 år, bedömer Mikael Forkner. Först måste detaljplanen ändras, och bara det brukar ta cirka två år.

Samtidigt som LIBK är engagerad i Klöverns planer har klubben i dagarna lämnat in en ansökan om mark för att bygga en innebandyhall med tre fullstora planer ett par stenkast bort, väster om Linköping Arena. Den marken ägs av kommunen.

LIBK:s ordförande Anders Lindström hoppas att båda projekten blir verklighet.

– Jag tror att vi som stad behöver bägge två. LIBK har, liksom flera andra föreningar, ett skriande behov av halltider. Som förening tycker jag att vi har ett ansvar för alla våra medlemmar, nutida och framtida, att se till att det faktiskt händer något nu, säger han.

Muharrem Demirok (C) välkomnar alla initiativ i hallfrågan, men upprepar att det finns fördelar med en privat fastighetsägare som vill bygga på egen mark. Dels för att den kommunala investeringsbudgeten är begränsad, dels för att det kan gå snabbare.

– Vi vill ha en lösning som går fort att genomföra, för lokalbehovet är stort för både föreningar och Arenaskolan. På kommunal mark måste vi dra igång en markanvisning med anbudsförfarande, säger Demirok som räknar med att kunna ge besked i hallfrågan "relativt snart". 

Mittemot Linköping Arena vill Linköpings Innebandyklubb bygga en innebandyhall med tre fullstora planer.
Mittemot Linköping Arena vill Linköpings Innebandyklubb bygga en innebandyhall med tre fullstora planer.
Karta: Gumpekullavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!