Vårdföretag förlorade i mål om nattbemanning

Fler behövs på natten anser IVO. Beklagligt att vi inte själva kan avgöra behovet, säger företrädare för Vardaga.

Processen mot Gröna Gården i Linköping som har gällt nattbemanningen är nu över. Företaget måste nu ha tre istället för två personal nattetid.

Processen mot Gröna Gården i Linköping som har gällt nattbemanningen är nu över. Företaget måste nu ha tre istället för två personal nattetid.

Foto: Genrebild/ Jessica Gow/Scanpix

Linköpings kommun2019-10-30 17:30

Ärendet om nattbemanningen har dragit ut en hel del på tiden. Från anmälan till dom dröjde det nästan tre år. 

Kort handlar det om att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inte anser att Gröna Gården –  som drivs av vårdföretaget Vardaga  – är tillräckligt bemannat på natten. Gröna gården är ett boende i flera våningar och det innebär att personal kan behöva lämna en våning obemannad om hjälp behövs på annat fall. 

Sensorer i boendets allmänna utrymmen visar –  i personalens mobiler – om och var en person är uppe och går. Personalen kan då ta sig dit.

Men det här systemet är inte tillräckligt, anser IVO och hänvisar bland annat till socialtjänstlagens tredje kapitel, tredje paragrafen, som rör krav på god kvalitet. IVO tolkar socialtjänstlagen som att de boende utan dröjsmål ska få det stöd de behöver.

Två instanser har gått på IVO:s linje, förvaltningsrätten i Linköping och kammarrätten i Jönköping. Vardaga valde då att söka prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Men i somras fick de nej och det innebär att kammarrättens dom står fast.

Gertrud Öjetoft som är regionchef hos Vardaga beklagar domslutet.

– Jag tycker det är olyckligt. Vi bemannar hela tiden utifrån det behov som finns i verksamheten. Det betyder inte att bemanningen alltid ser likadan ut. Ibland räcker det med två personer, men ibland ser vi behov av fyra. 

Noteras bör att Vardaga har haft ett precis likadant ärende mot IVO, men i Karlstad, och där har kammarrätten gjort en helt annat bedömning. Där vann Vardaga.

Varför domsluten blir olika vet inte Gertrud Öjetoft, men hon tycker att det är märkligt att man dömer olika i olika domstolar.

Att bemanningen slås fast i ett myndighetsbeslut påverkar verksamheten, enligt Gertrud Öjetoft. 

– Man tappar i flexibilitet och det driver upp kostnaderna för äldreomsorg överhuvudtaget, vilket är olyckligt för många kommuner som har ansträngd ekonom i dag. Jag tycker kanske inte att vi behöver öka bemanningen under den tid de flesta sover. Det finns andra tillfällen där vi kan vara fler.

Om det inte finns regler kring bemanningen finns det inte en risk att man sparar in på personal?

–  Jag kan bara svara för mig i Vardaga och jag anser att vi i verksamheten ser vilka behov det finns och bemannar därefter. Skulle vår bemanning vara för låg skulle vi se det i avvikelser, incidenter och klagomål. Men det gör vi inte i det här fallet. 

I Linköping vann IVO mot Vardaga i fråga om nattbemanning. I Karlstad  var det Vardaga som vann mot IVO.
I Linköping vann IVO mot Vardaga i fråga om nattbemanning. I Karlstad var det Vardaga som vann mot IVO.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!