"Vi har fått hälla ut mängder av vodka"

Polisen uppfattar årets inspark för gymnasieskolorna som rörig. När faddrarna tappat kontrollen har de vänt sig till polisen för hjälp.

Polisen på Stångebrofältet i samband med en inspark tidigare under 2000-talet.

Polisen på Stångebrofältet i samband med en inspark tidigare under 2000-talet.

Foto: Peter Jigerström

Linköpings kommun2019-09-14 08:00

2019 års inspark i Linköping sticker inte ut från andra år när det gäller fylla eller störande av allmän ordning. Polisen har framförallt under periodens två fredagar fått ta hand om ordentligt berusade skolungdomar.   

– Vi tycker inte att det har varit lugnt. Det har varit rörigt och hög berusning på ungdomar och vissa fall barn. Vi har fått hälla ut mängder av vodka, säger Niklas Rosvall, som arbetar som gruppchef för områdespolisen i Linköping.

Enligt Niklas Rosvall har vissa skolor tagit större ansvar och haft personal ute på kvällarna. På sina håll har det varit alkoholfritt och där har det fungerat bra. På andra skolors nollningar har det varit ett direkt motsatt förhållande.

– Vi vill ju inte säga några namn på vilka som är bra och dåliga men på många ställen har det inte fungerat. Vi upplever att det har varit för hög berusning och att de ungdomarna inte klarat av det.

Polisen tycker inte att det går att jämställa nollningen på gymnasieskolan med den som universitetet har.

– Där är man ju vuxen när man går på skolan. I det här fallet är många barn, 14 till 15 år. Vi anser att det inte är okej eftersom det inte är det i vanliga fall. Då  kan det inte vara det bara för att det är en nollning.

Det finns ännu inte någon framtagen statistik för hur många som omhändertogs eller hur mycket alkohol som hälldes ut under nollningen. Den statistiken beräknar polisen vara klar med om några veckor. 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!