Listan domineras stort av USA och Kina men superdatorn Tetralith på Nationellt superdatorcentrum vid LiU, ligger nu på 74:e plats och KTH:s Beskow på plats 151 i världen. Det uppger Linköpings universitet på sin hemsida.

Det är första gången som samtliga 500 superdatorer på världens Top 500-lista har en beräkningskapacitet på minst en petaflops, vilket betyder 1 015, eller 1 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund. Linköpings Tetralith nådde 2,969 petaflops, vilket gör den till den mest kraftfulla superdatorn i Norden just nu.

Efter att ha legat i täten i några år har de kinesiska superdatorerna halkat ner till tredje och fjärde plats. Hela 44 procent av superdatorerna på listan finns i Kina medan 22,3 procent är amerikanska. Dock är de amerikanska superdatorerna mer kraftfulla. Överst på listan finns de två amerikanska datorerna, Summit och Sierra.

Artikelbild

| Linköpings universitet.

I det test som avgör placeringen på listan, High Performance Linpack (HPL), kom Summit upp till 148,6 petaflops och Sierra till 94,6 petaflops. Båda har grafikkort särskilt lämpade för beräkningar inom artificiell intelligens. Tredjeplatsen har Kina med Sunway TaihuLight (93,0 petaflops). Fjärdeplatsen går också till Kina med Milky Way-2A (61,4 petaflops). Den står dock på på Nationellt Superdatorcentrum, fast i Linköpings vänort Guangzhou.