"Exklusivt boende" och "ett boende präglat av vardagslyx" står det i broschyren över lägenheterna, som HSB ska bygga i kvarteret Banken, precis bakom gamla riksbankshuset på St Larsgatan. De nya bostäderna byggs utmed Ågatan, Klostergatan och Borgmästaregatan.
De blir sju våningar höga men ingen lägenhet byggs i markplan ut mot gatorna, däremot mot innergården, eftersom det handlar om en sluttningstomt. Lokaler för affärer, restauranger eller kontor kommer att finnas i markplanet mot gatorna.
Startskottet har gått för försäljning och första kontraktet tecknas i veckan. I mars eller april sker byggstarten och inflyttning beräknas till november 2008.
Den största lägenheten är på 145 kvadratmeter. Kostar en del förstås, närmare bestämt 6 460 000 kronor och med en månadsavgift på 8 096 kronor. De allra flesta lägenheterna är treor, tio stycken är fyror och sex är tvårummare.
- Priset per kvadratmeter ligger på ungefär samma nivå som Drottningtornet, säger Annika Rosvall på HSB i Linköping.
Tomten som HSB köpte av Lindstén Cityfastigheter AB är inte billig och inte heller någon lättbyggd tomt, enligt Annika Rosvall. Här måste sprängas och pålas och ett garage under jord ska byggas. Innan dess ska husen närmast det gamla bankhuset rivas.
- Priserna på bostadsrätterna är satta utifrån produktionskostnaderna, säger Annika Rosvall. Vi har lagt en större del än vanligt på insatserna för att få en stabil bostadsrättsförening. Vi har dessutom valt att satsa på dyrare material än i andra projekt.
Köparna tros också vara av en annan kundkrets, stadda vid kassa och inte beredda att pruta varken på material eller komfort.
Byggs det för många dyra lägenheter i centrum?
- Det är viktigt för Linköpings utveckling att kunna erbjuda attraktiva bostäder i innerstan, säger kommunalrådet Mats Johansson, (s). Men det är också viktigt med bra hyresrätter.
- Jag är rätt orolig, både Stångåstaden och privata aktörer flaggar för att det blir nästan omöjligt att producera hyresrätter, slopade bidrag för nyproduktion gör att priset per kvadratmeter sticker iväg. Vem har då råd att bo i lägenheterna?
Mats Johansson säger också att bostadsrätter måste blandas med hyresrätter, till exempel på Folkungavallen. Han tycker däremot inte att man bör låsa sig för exakt hur många som ska byggas av vardera sorten; exploateringen på Folkungavallen ska nämligen bekosta nya idrottsanläggningar.
- Men hyresrätter finns definitivt med i framtidsperspektivet. Det måste finnas olika alternativ. Om vi bara har dyra bostadsrätter och förutsätter att de ska köpas av folk som säljer villor, tror jag att attraktionskraften försvinner.
Kommunalrådet Paul Lindvall (m) påminner om att lägenheterna i Linköpings innerstad till 60 procent består av hyresrätter, i hela stan 50 procent.
- Att det byggs nya bostadsrätter inne i stan är inte så dramatiskt. Det blir en flyttkedja, ibland i flera led, när nya lägenheter blir klara. Människor lämnar sin villa, några andra flyttar från sin hyreslägenhet till villan och det blir en hyresrätt ledig.
Han tycker att oron för slopade bidrag är överdriven men är ändå lite bekymrad. Han hade gärna sett övergångsregler men håller med om att det är generellt goda villkor som ska gälla för bostadsbyggande.
- Det är inte politiker som ska styra och ställa och subventionera.