Alla får den hjälp de behöver

-- Alla kommer att få den hjälp de behöver även i framtiden.Det säger Lena Teg-ler, verksamhetschef på Vretaliden.

LJUNGSBRO2004-02-28 07:08

-- Skillnaden är att vi som arbetar med hemtjänsten måste tänka efter vad för slags behov vårdtagarna har. Det som i dag görs när vi pratar om tillsynstid kanske är någon annan form av insats. Då får vi bevilja den hjälpen istället.

-- Jag tror inte att det innebär någon besparing i slutändan. Vi gör inte något onödigt jobb här, ifall nu någon tror det. Vi ger den hjälpen personerna behöver ha, säger hon bestämt.

5 minuters tillsyn

Har ni i personalen pratat vid fikabordet i dag om omsorgsnämndens beslut att begränsa tillsynstiden till fem minuter?

-- Nej, vi har inte tid att fundera över sådana beslut. Vi jobbar med det som måste göras och de diskussioner vi har handlar om hur vi ska göra det bästa för varje enskild person.

-- Om någon behöver mer än fem minuter så kommer vi naturligtvis att ge den tiden.

Att få tillsyn innebär att någon från hemtjänsten kontrollerar att den boende mår bra. Syftet är att den som har tillsyn ska känna sig trygg och inte vara ängslig och orolig.

Komma i klistret

-- För många är det viktigt att veta att det finns någon som tittar till en som ser att man kommit upp och fått på sig kläderna, säger Maria Lagerqvist som ansvarar för nordvästra distriktet där Vreta kloster, Ryd, Kärna och Lambohov ingår.

Hon berättar också att många passar på att be om hjälp eller att prata när någon från hemtjänsten dyker upp.

-- Det kan ju vara så att den som kommer på ett tillsynsbesök är den enda personen vårdtagaren ser på en dag. Behoven hör ihop med vilken individ man har att göra med, säger Maria Lagerqvist och fortsätter.

-- Om den begränsade tillsynstiden innebär en ekonomisk förlust får vi ta upp det med omsorgsnämnden. Vi har en bra dialog. Tredje person ska inte behöva komma i klistret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om