Dovhjort som fastnade fick avlivas

Sedan cirka en månad tillbaka uppehåller sig en större mängd dovhjortar i Ljungsbro samhälle. De är orädda och tar sig in i trädgårdarna. Men de trasslar också lätt in sig och nu har ett djur fått avlivas.

Läsarbild: Claes-Göran Jonsson

Läsarbild: Claes-Göran Jonsson

Foto:

LJUNGSBRO2013-01-28 12:23

Claes-Göran Jonsson har sett hjortar förr genom sitt villafönster men nu, säger han, är det många djur som traskar in och ut på tomterna i Ljungsbro, norr om bron.

– De är inte alls rädda, går in i trädgårdarna och tar ner fågelborden. Inte heller när en jakthund släpptes ut bland dem blev de skrämda. Det var hunden som blev rädd istället, säger han.

Boende i området matar också djuren, som i sitt sökande efter föda närmat sig husen i vinter.

De stör inte utan är fridfulla, enligt Claes-Göran Jonsson. Däremot är han lite upprörd över att en hjort under några veckor gått omkring med en tvättvinda i sin krona utan att befrias ifrån den. Den är ännu på fri fot.

Ett annat djur, som fick en staketstolpe intrasslad i hornen, har nyligen avlivats.

- Den hade svårt att klara sig, säger kommunjägare Göran Söderström.

Gick det inte att bedöva eller söva hjorten för att rädda den?

– Ett sånt besvär gör man inte, det är ingen hotad djurart och hjorten sprang runt så att det inte gick att komma i närheten av den. Vi har gjort vad vi kunnat.

Han säger att det är ett återkommande problem med hjortar i Ljungsbro samhälle. Förutom att de är många till antalet trasslar de också ofta in sig.

Patric Andersson, viltförvaltare på länsstyrelsen, bor själv i Ljungsbro och har sett hjortarna i området flera gånger, liksom hans grannar.

– En av dem räknade in 29 stycken nyligen, det var en stor herrklubb, säger han.

Enligt Patric Andersson är det främst hannarna, som i grupp, söker efter mat så här års.

– De brunstar sent på året och hinner inte återhämta sig innan vintern. Därför behöver de också stödutfodras.

Men att mata dem inne i bostadsområdet avråder både han och Göran Söderström ifrån.

– Då är det bättre att prata med markägarna och kanske ställa ut ensillagebalar utanför samhället, säger Patric Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om