Knappast någon elev går till skolan eller tar cykeln till Björkö under den här årstiden. Det vågar inga föräldrar tillåta. I stället skjutsar de sina barn till skolan på morgnarna.
Hällestadsvägen är en länsväg med 70 km/tim som bashastighet. Alldeles förbi korsningen till friskolan är hastigheten sänkt till 50 km/tim och det finns trafikskyltar som varnar för "barn".
Rektor Lena Johansson och Marie-Louise Nellborg-Arnell, som är ordförande i föräldraföreningen, anser inte att det räcker för att få Hällestadsvägen trafiksäker. Sänkt hastighet, vägbelysning och en cykelväg längs med Hällestadsvägen står på Björkö friskolas önskelista för att eleverna ska få en mindre farlig skolväg.
- Norrifrån kommer hastighetsbegränsningen så nära inpå att få bilförare hinner uppfatta skylten i nerförsbacken. Och med så många timmerbilar som passerar här är det otäckt att bli omkörd som cyklist, säger Lena Johansson.
Hon vill att sträckan med hastighetsbegränsning förbi skolan förlängs och helst sänks till 30 km/tim förbi infarten till Björkö friskola. Skolan har också ansökt om en förlängning av 50-sträckan, men fick i juni avslag av länsstyrelsen på rekommendation av såväl Vägverket som Polismyndigheten.
- Vid den besiktningen upptäcktes inga dolda lägen som skulle motivera en förändring. Det åvilar också skolan att ordna skjutsar om skolvägen är osäker. Skolan kan inte bara lasta över ansvaret på andra. Det finns många önskemål om förbättringar, som cykelväg och vägbelysning, frågan är bara vem som ska betala. Som väghållare tvingas vi till tuffa prioriteringar, men finns det någon medfinansiär ökar förutsättningen till förbättringar även här, säger Mats Rydell, trafikingenjör på Vägverket i Linköping.
Björkö friskola överklagade aldrig avslaget.
- Eftersom det handlar om en länsväg bedömde vi att det skulle bli svårt att få beslutet ändrat. När vi nu ska bygga ut skolan är det möjligt att infarten måste flyttas. I det läget kommer vi att förnya kravet, säger Lena Johansson.
I regnigt och disigt beckmörker från kvart i åtta och en halvtimme framåt kör personbilar i skytteltrafik in till parkeringen vid Björkö, barnen släpps av och sedan fortsätter föräldrarna ut på Hällestadsvägen igen. Några stora bussar från Ljungsbro fungerar som skolskjutsar, liksom en taxi och ett par mindre skolbussar. Från fjärde klass är det tillåtet för eleverna att cykla till Björkö.
- Om det var vettigare vägar hit skulle fler tioåringar kunna cykla hit. Genom att samordna våra krav med ridskolan i Kungsbro, Björkö 4H-gård och golfbanan i Veda borde det vara möjligt att få till stånd en cykelbana längs med Hällestadsvägen. Även på Stjärnorpsvägen från Berg till Kungsbro borde det ordnas en separat cykelväg, säger Marie-Louise Nellborg-Arnell.
I samband med att Linköpings kommun lanserade sig som cykelstad föreslog Björkö friskola en cykelväg från Kungsbro upp till Björkö.
- Men det fick vi nej på, de extrapengar kommunen fick ansågs inte räcka till detta, säger Lena Johansson.
Linköping håller just nu på att inventera trafiksäkerheten i anslutning till alla skolor i kommunen. Hittills har man genomfört enkäter bland föräldrar som har barn i skolor i Ljungsbro, Berga, Tallboda, Tannefors och Kungsberget. Med utgångspunkt från svaren undersöker sedan en gatutekniker vilka åtgärder som skulle behöva göras. Enligt Lars Wejde, som utreder trafiksäkerhetsfrågor i kommunen, är ambitionen att samtliga skolvägar ska vara undersökta till våren.
- Det ingår som ett led i cykelstadsprojektet. Syftet är att få fler barn att cykla till skolan, så att föräldrarna inte ska behöva skjutsa dem så ofta. För att det ska fungera behöver trafiksäkerheten utredas. Hit hör även Björkö friskola, men ännu har vi inte hunnit kontakta skolledningen där, säger Lars Wejde.