Nu är ravinen invigd: "En helt unik plats"

Under tisdagen invigdes naturreservatet Motala ströms ravin på nytt, efter ett arbete där bland annat rastplatser och promenadstråk utformats.

Motala ströms ravin invigdes under tisdagsförmiddagen. Här syns ekolog Håkan Lundberg tillsammans med fladdermusexperten Håkan Ignell.

Motala ströms ravin invigdes under tisdagsförmiddagen. Här syns ekolog Håkan Lundberg tillsammans med fladdermusexperten Håkan Ignell.

Foto: Agnes Ganestål

Ljungsbro2021-06-22 15:56

– Motala ströms ravin är en helt unik plats, säger ekologen Håkan Lundberg vid invigningen.

Naturreservatet bildades 2018 och är därmed det nyaste av Linköping kommuns sju naturreservat. Under våren har ett tillgänglighetsanpassande arbete pågått där promenadstråk, rastplatser, broar och räcken byggts.

– Vi har sett till att halva leden, 750 meter, är helt och hållet tillgänglig, förklarar Håkan Lundberg.

undefined
Rampen har anpassats efter växtligheten och slingrar sig runt träden. Trädmiljöerna är unika, menar Håkan Lundberg, med hundratals ekar, lindar, lönnar och andra lövträd.

Ramper och grusade stigar gör det möjligt att ta sig fram obehindrat under ledens första halva. Den ligger uppe på ravinkrönet medan resterande del av leden ligger nere i ravinen.

– När man kommer ner i ravinen är det som att vara i en djungel. Fågellivet där är helt enormt, berättar Håkan Lundberg.

undefined
Håkan Lundberg, ekolog.

En av sex rastplatser har på grund av det rika fågellivet döpts till Fågelsången. Men djurlivet är överlag stort i Motala ströms ravin, menar Lundberg. Han stannar till vid en träramp.

– När vi kom hit såg vi massor av övervintrande grodor. Först hade vi tänkt göra en vanlig stig här, men vi sa att grodorna måste få vara kvar så vi byggde en ramp istället.

undefined
Under guidningen hittar Håkan Lundberg en insekt kallad sandjägare.

Under guidningen genom naturreservatet dyker faktiskt en groda upp, liksom en huggorm och en skalbagge kallad sandjägare.

– Den kalkrika jorden och den branta ravinen bildar en väldigt ovanlig miljö och det gör att vi får en otrolig mångfald av djurarter och kärlväxter, förklarar Håkan Lundberg.

Några fladdermöss syns inte till, men även dem finns det gott om i naturreservatet. Det bekräftar fladdermusexperten Håkan Ignell.

– I den här ravinen har vi hittat tio olika fladdermusarter. Det är jättemycket. I Östergötland överlag har ungefär 12 fladdermusarter påträffats.

undefined
Håkan Ignell, expert på fladdermöss. I Motala ströms ravin finns tio olika arter.

En extra speciell fladdermusart är Barbastell, fortsätter han.

– Den har bekräftats här en gång. Förutom att den är rödlistad är den också med på unionens art- och habitatdirektiv och på en lista som heter "bilaga 2". Man kan väl säga att det gör att den är lite extra rödlistad.

Den första kilometern av vandringsleden är nu helt klar, däribland den tillgängliga delen på 750 meter och cirka 250 meter nere i ravinen. Nu återstår ungefär 500 meter till målet vid Jakobslund.

– Det är bland annat två trappor som ska färdigställas nere i ravinen, berättar Håkan Lundberg.

Det slutgiltiga arbetet förväntas vara klart den nionde juli, men redan nu finns möjligheten att besöka naturreservatet och se det som hittills blivit klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!