Henrik Belfrage, som bland annat är expert på riskbedömning och våldsprevention, säger att även personer som inte lider av en allvarlig psykisk störning kan begå så pass allvarliga brott som 34-åringen sitter häktad för.
– Man behöver inte ha en allvarlig psykisk störning för att begå den här typen av brott. Den här personen har sannolikt en personlighetsstörning i botten och han har också en historia av våld och kriminalitet. Om vi tar psykopater till exempel, som kan begå väldigt allvarliga våldsbrott, så är inte de allvarligt psykiskt störda i lagens mening. Utan de anses lida av en personlighetsstörning.
Hur ser du på risken för att 34-åringen kan återfalla i brott i framtiden?
– Om man har en våldsproblematik bakåt i tiden med upprepat våld så är det en väldigt tung riskmarkör. Det är faktiskt den enskilt tyngsta riskfaktorn vi känner till inom vetenskapen. Men sedan finns det en mängd olika riskfaktorer som samverkar.
Efter en lagändring kan numera även personer som anses ha begått ett brott under påverkan av en allvarlig störning dömas till fängelse. Förutsättningen är att personen inte längre lider av den allvarliga psykiska störningen.
– Det som är intressant i det här fallet är att om de här morden hade skett för några år sedan då hade 34-åringen haft möjlighet att mer eller mindre gå fri. Tidigare var det så att det fanns ett förbud mot att döma någon till fängelse om personen bedömdes ha haft en allvarlig psykisk störning vid brottets begående. Det var ett absolut förbud. Men det där har man ändrat nu. Finns det synnerliga skäl så upphävs fängelseförbudet. Och det här är ett sådant fall.