De framför sin kritik i en tre sidor lång skrivelse till Institutionen för vård och omsorg (IVO) som också skickats till kommunens äldrenämnd med en vädjan om hjälp. Men det är inte bara nattpersonalen som upplever brister. Också kommunens äldreombudsman har fått en jämn ström av klagomål från anhöriga om brister i omvårdnad och sjukvård. Det finns också flera klagomål på att kommunikationen mellan alla inblandade parter, undersköterskor, sjuksköterskor och anhöriga emellan fungerar dåligt. Under året har nio klagomål lämnats in. IVO har dessutom fått en anmälan från anhöriga och från ytterligare en anställd under den senaste månaden.
Även IVO är missnöjd med förhållandena på Ekhults vårdboende. IVO vänder sig mot att avdelningar lämnas obemannade och låsta under natten. I våras hotade IVO om ett vite på 800 000 kronor om inte Attendo såg till att bemanningen var sådan att ingen av de två demensavdelningarna och det intilliggande korttidshemmet, där enligt personalen ofta minst hälften är dementa, lämnas obemannade.
Attendo utökade nattpersonalen med en undersköterska vilket innebär att tre personer jobbar varje natt, men det räcker inte anser IVO som i somras lämnade ärendet till förvaltningsrätten med begäran om att vitet döms ut. Där ligger ärendet i väntan på att Attendo ska yttra sig. Företaget har fram till på fredag den 25 september på sig.
Det är inte heller ok enligt IVO att förlita sig på att de boende använder individuella larm om de behöver hjälp.
– Här bor människor som är förvirrade och har svårt att orientera sig i tid och rum. Det måste finnas personal till hands. Larm ska bara delas ut efter individuell bedömning, inte generellt för att det finns för lite personal, säger Michaela Hecht Gunnarsson som handlägger ärendet på tillsynsmyndigheten.
De två demensavdelningarna med vardera tio boenden finns i en byggnad och korttidshemmet med 23 i en annan. På natten finns tre anställda som ska kunna bistå varandra. Men nattpersonalen vittnar om att larmsystemet inte tillåter att telefonsamtal kopplas fram om många larmar samtidigt. Det gör att de inte kan nå varandra i akuta situationer eftersom de också befinner sig i olika hus. Demensavdelningarna lämnas regelbundet obemannade på natten trots att det inte ska ske enligt IVO:s beslut för att personal behövs på korttidshemmet.
Nattpersonalen beskriver en tidvis kaotisk situation som bland annat resulterat i att en döende patient fått vänta på smärtlindring för länge, personal tvingats jobba mångdubbla pass för att det inte gått att få tag i vikarier och en jourhavande chef som tidvis inte gått att nå. De berättar om telefonnummer till jour-sjuksköterska som bytts utan att personalen informerats. De beskriver att vårdtagare som ska ha sin medicin vid tiotiden på kvällen inte kan få den förrän halv ett på natten. De säger att ett flertal vikarier inte anlitas längre på grund av att de påtalat brister i verksamheten.
I somras lämnades en avliden vårdtagare kvar på sitt rum i nästan två dygn på de anhörigas begäran. Men i 25 graders värme är det inte lämpligt varför en erfaren personal som upptäckte detta när hen började sitt pass, ordnade med transport till bårhus. Korttidshemmet är för lågt bemannat anser personalen. De hinner inte aktivera de boende som utlovas och har dessutom inte alltid rätt kompetens för att ge de ofta multisjuka rätt omvårdnad. Det är också från anhöriga till vårdtagare som vistas på korttidshemmet som klagomålen till äldreombudsmannen kommit.