Ljungsbro är ett av de samhällen som redan sett post, bank och andra serviceinstanser bli sämre. Nu när landstinget hotar med att stänga folktandvården har folk fått nog.
En protestlista med över 3 000 namn har lämnats in.
-- Vi hade listor liggande i affären och folk skrev på direkt, vi fick byta papper flera gånger. Men vi undrar om de som bestämmer har lyssnat på oss. Jag tror att det här redan bestämts för länge sen, säger Peter Ryding som förestår Spar-affären.
Medan Correns rullande redaktion är i Ljungsbro ringer, inom loppet av femton minuter, två Ljungsbrobor som säger att vi måste besöka ortens trevliga kafé, Café Cecilia. Vi kliver från den dimmiga novemberdagen rakt in i bulldoften och möts av Cecilia Magnusson själv, med ett glatt leende, men när folktandvården kommer på tal säger hon som de andra:
-- Skandal!
Ljungsbrobor, både vuxna och barn, skulle i så fall flyttas till Torkelbergs folktandvård i Linköping. En usel idé, menar invånarna. Vuxna måste ta ledigt från jobbet, barnen måste missa skola, för att åka in till tandläkaren. Ett förslag från folktandvården är att en buss med tandvård åker ut till skolbarnen. Men då ska en sådan köpas in och bemannas.
Lars-Göran Lindström i Vreta klosters närråd tycker att det är helt fel att montera ned samhällsservicen i Ljungsbro.
-- En helhetssyn saknas. Det här är ju en expansiv ort, de bygger 350 lägenheten och många villor. Då måste det ju finnas service, säger Lars-Göran när han tittar in på Cecilias kafé.
Utanför biblioteket tömmer Sven Pettersson och Roland Andersson dammen på vatten och gamla löv inför vintern. Pumpen har surnat till, och vill inte riktigt starta. Men så får den bensin och går igång igen.
Även Sven surnar till när han tänker på folktandvården.
-- Förr fanns det ju allt här, säger Sven som jobbat i Ljungsbro sedan 1978, bor där också, och har sett samhället förändras från levande bruksbygd mot sovstad.
Ett stenkast från dammen luktar det bedrövligt. Tjära och rök. Det kommer från sporthallen vid Ljungsbroskolan. För en vecka sedan brann det i herravdelningens bastu och båda omklädningsrummen och hallen skadades.
Nu får eleverna ha gymnastik i tennishallarna intill eller ute på isbanan eller fotbollsplanen.
-- Eleverna har inte knorrat över att vara ute, säger gymnastikläraren Jakob Jilebeck.
Inne i sporthallen jobbar sex arbetare från Hjulsbro Sanering. Nu har de kunnat ta av sig maskerna, men i början stank det av rökgaser så att alla blev illamående.
-- Nu ska jag dammsuga alla lysrör och ytor i taket, förklarar Ulf Wiman och åker upp i sin lyftkorg i sällskap med en långsnablad dammsugare.
Sofi Stenlund och Victor Carlsson är elever på Ljungsbroskolan, men inte så länge till. De går i nian och funderar just nu över vilket program de ska välja på gymnasiet.
-- Det är inte lätt, det finns så mycket att välja på! säger Sofi.
Hittills har de inte åkt in till Linköping så ofta, mest på helgerna för att shoppa eller gå på fest. Det blir en omställning att börja plugga där.
Flera gånger under tiden rullande redaktionen är i Ljungsbro ringer folk till vår mobil för att tipsa. En som ringer är Sture Karlsson. Han vill inte tipsa, mer vädja: Snart kommer vintern och isen på kanalen. Sture önskar att de som tidigare kastat sten ut på isen låter bli. Det blir roligare att åka skridskor då.