En procent av samhällsbyggnadsnämndens investeringsbudget satsas på offentlig konst. En del av de pengarna har nu kommit Ljungsbro tillgodo i form av en parkutsmyckning.
Vid Centralplan tronar biblioteket, som 1948 uppfördes som kommunhus ritat av Cloettas chefsarkitekt Henry Fraenkel. Dammen och statyn i parken framför byggnaden har fått sällskap av ytterligare ett konstverk, "Fenomen", designat och tillverkat av glaskonstnären Ammy Olofsson.
Hon bor och verkar visserligen i Bro norr om Stockholm. Men Ljungsbro har hon ändå bra koll på.
– Jag kommer från Borensberg. Och min bästa kompis på gymnasiet bodde i Ljungsbro så jag har åkt moppe genom skogen hit många gånger, säger Ammy Olofsson.
Verket, ett fantasiträd bestående av munblåsta, osymmetriska glaskulor fästa i en båge av stål, invigdes på måndagen.
Namnet "Fenomen" syftar både på de spegeleffekter som verket skapar när betraktaren kommer nära inpå det och på Ljungsbros historia.
När hon läste på om samhället upptäckte Ammy Olofsson nämligen något hon tog fasta på i skapandet.
– Ljungsbro utmärkte sig inte bara som chokladstaden utan också som en blomstrande trädgårdsstad, ett mönstersamhälle som kanske inte är så vanligt för ett industrisamhälle.
Trädtemat är passande på fler sätt. En gång i tiden var Ljungsbro känt för sina lindalléer.
– Många av de ursprungliga träden finns inte kvar. Men nu har vi har återplanterat lindar i en allé på Cloettavägen, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.