Jesper Wallqvist från Borensberg jobbar på Restaurang Tre bröder på Cloetta i Ljungsbro. Han var en av de 18 utvalda som kämpade om finalplatserna under torsdagen och fredagen.
Första dagen tävlade alla 18 med sina inskickade recept. De 12 bästa gick vidare till fredagens batalj. I ett pressmeddelande beskrivs det så här: "Där ställdes de inför två otränade råvarukorgsuppgifter: att tillaga en vegetarisk sparrisrätt samt en rätt med fårtacka som huvudråvara."
– Temat i år har varit att lyfta fram kockarnas kreativitet under verklighetstrogna förhållanden. Vi ville se hur de använder råvaror och tekniker för att skapa spännande, välgjorda rätter utan förträning, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2025, i pressmeddelandet.
De sex som gjorde detta bäst var Ida Bauhn från restaurang Nour, Magnus Åkerström, Bibliothek, Robin Frank Lindqvist, KOKA och Björns Bar, Mikael Feuk, Gastro Gaspari, Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, samt Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder.
Linköpingskrögaren Jonas Dahlbom ledde juryn.
– Det är en fantastisk nivå på finalisterna i år. De visar inte bara teknisk skicklighet utan också en enorm kreativitet och fingertoppskänsla. Det är tydligt att de verkligen brinner för sitt hantverk och det ska bli otroligt spännande att följa dem i finalen, säger han enligt pressmeddelandet.
Finalen i Årets kock 2025 hålls torsdag 2 oktober på Annexet i Stockholm.