Ett år har gått sedan Andreas Fejes började brygga öl hemma i garaget under namnet Vreta Kloster Nanobryggeri. "Nano" för att betona att det var ett anspråkslöst projekt, mindre än alla de mikrobryggerier som poppat upp på senare år.
– Jag tänkte bara brygga till några pubar i stan. Men så kom corona och slog mot restaurangnäringen, så jag började sälja på Systembolaget. Och det sa bara pang. Jag har inte hunnit producera allt som beställts, berättar Andreas.
Så nu är det dags att plocka bort nano ur namnet. Garagets maxkapacitet på 8 000 liter om året höjs nu till 50 000 liter i det nya bryggeriet.
– Jag siktar på att brygga 20 000–30 000 liter om året. Det är vad jag klarar av själv, blir det mer får jag anställa.
Större och effektivare utrustning innebär att Andreas inte behöver lägga fler arbetstimmar än vad han gjorde i garaget. Och det är tur det, för Andreas har ett vanligt jobb också. Han är professor i vuxenpedagogik på LiU.
– Jag har jobbat 150 procent i många år. När jag började brygga sade jag till chefen att jag går ner till 100. Nästan alla kvällar och helger går åt till att brygga öl, berättar Andreas.
En förklaring till framgången är att Andreas satsat på en ovanlig nisch: öl i belgisk stil. Nu blir klostertemat ännu tydligare – det nya bryggeriet ligger bara några stenkast från klosterruinerna vid Vreta klosters kyrka.
– Dessutom inleder jag ett samarbete med Klosterhotellet i Vadstena, med ett särskilt öl och lite evenemang. Det ska bli jättekul.