Ljungsbro som förr var en bruksort med Cloetta som största arbetsgivare och många mindre butiker liknar i dag lite en sovstad. Andra stora arbetsgivare på orten är skolan och omsorgen. Här finns affärer. Men de sysselsätter inte så många. Och de näringsidkare som finns på orten har fått känna av konkurrensen från stormark- nadsområdet Tornby.
Av Ljungsbros befolkning på nästan 6 500 personer är det 3 182 som deltar i arbetslivet.
Av dessa arbetande Ljungsbrobor pendlar merparten, närmare bestämt 2 530 personer, varje morgon till sina jobb - som finns utanför Ljungsbro.
Ändå är Ljungsbro begåvat med fler butiker än många andra orter i samma situation. Och runt 500 personer pendlar faktiskt in till samhället varje dag för att arbeta. Orten har fortfarande en stor matbutik (och en butik i Brunnby), bank, postservice, flera pizzerior, ett gatukök, en antikaffär, blomsteraffär, tobaksaffär, mack, vvs-firma, vårdcentral, biblioteksfilial, en elektronikaffär, kafé, flera frisersalonger, handelsträdgård, färgaffär och cykelaffär.
Kaféet, Café Cecilia med hantverksbod och minigolfbana, hör till de nystartade företagen.
Färgaffären drivs av Ulf och Bibbi Göransson sedan många år. Ulf fick lära sig målaryrket av sin pappa som lärde av sin far, som lärde av sin far.
När Tornby började bygga ut märkte Ulf och Bibbi konkurrensen. Idag säljer varenda stormarknad och byggmarknad som Ica Maxi, Coop, K Rauta och Biltema färg och ofta även tapeter.
Men butiken i Ljungsbro går fortfarande bra. Den är inarbetad och kan ge personlig service.
-- Men det är nog inte så lätt att få folk att starta nya företag härute, säger Ulf.
När Corren frågar kommer han inte på något som skulle kunna locka folk att göra det.
Roland Larsson, lokalpolitikern som är ordförande i det geografiska politiska utskottet för Vreta Kloster, har sitt recept:
-- Det gäller att få folk att handla där de bor, säger han.
Harald Andersson, som driver cykel- och sportbutiken i Ljungsbros centrum, vet att folk ibland handlar där de bor. Exempelvis kan människor åka till stormarknader och köpa gräsklippare och cyklar till billigt pris, men när sakerna går sönder och behöver service, då kommer man till den lokale handlaren som finns nära.
-- Vi har haft hundratals gräsklippare att laga här i sommar och många cyklar, säger Harald.
Han har sett butiker slå igen i Ljungsbro under åren och tycker det är synd.
-- Jag vet inte hur man skulle locka folk att starta företag här. Men det vore härligt om det kom fler.
Nästa år funderar Harald på att gå i pension. Och han behöver inte oroa sig över vad som ska ske med rörelsen och lokalen. Flera intressenter har frågat honom om de får ta över affären.
För den som vill starta eget och inte är helt beroende av att finnas i innerstan finns lediga lokaler i Ljungsbro. Stångåstaden, som äger fastigheterna kring Centralplan och på andra våningen i ett hus på Evastigen, där man har kontorshotell (företag hyr rum och delar gemensamma utrymmen). För närvarande finns fem lediga lokaler i kontorshotellet.
-- Vi får en del förfrågningar, det är inte helt tyst. Man kan jämföra med andra ytterområden som Berga och Majelden i Linköping, säger Lars Eriksson på Stångåstaden.
På kommunens näringslivskontor, där man jobbar med att stötta det lokala näringslivet, särbehandlar man inte Ljungsbro på något sätt. Det anses inte behövas.
Företagarna har visserligen inte köat för att få öppna i Ljungsbro på sistone.
-- Men områden som Hackefors har också haft lite bekymmer en tid. Det har till och med Mjärdevi haft, så det är inte så konstigt, säger Michael Johansson Frode på näringslivskontoret.