Unga mopedister varnas för trimning

Buskörning på trimmade EU-mopeder börjar bli ett allvarligt problem i Linköping. I Ljungsbro, där närmare tio procent är tonåringar, vill man göra något åt saken.

Fjortonårige Mattias Nyström drömmer om en EU-moped till födelsedagen i februari nästa år. Därför lyssnade han litet extra på närpolisen Kenth Almroths mopedråd. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Fjortonårige Mattias Nyström drömmer om en EU-moped till födelsedagen i februari nästa år. Därför lyssnade han litet extra på närpolisen Kenth Almroths mopedråd. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

ljungsbro2003-10-07 06:23

- Vi har kontroll på kriminaliteten här och missbruksproblemen är inte heller så stora. Det är trimmade EU-mopeder, som kan köras i 80--90 kilometer i timmen, som är det stora bekymret just nu, säger Kenth Almroth, närpolis i Ljungsbro.

Varför kom så få?

Tillsammans med Ljungsbroskolan tog han och kollegan Thomas Broman därför initiativ till ett informationsmöte för föräldrar med ungdomar i åttan och nian. Cirka 300 informationsblad om mötet hade spridits på orten, men i går kväll kom bara ett tiotal personer. Det blev en besvikelse för arrangörerna.

- Förhoppningsvis får jag en moped när jag fyller 15 i början på nästa år, så jag vill veta litet mer om vad som gäller.

Det var 14-årige Mattias Ny-ströms skäl till att komma till mötet tillsammans med sin pappa. Mattias har en mil till skolan och vill gärna byta skolbussen till moped för att komma snabbare fram. Pappa Ingvar Nyström förhöll sig däremot avvaktande till sonens önskemål.

- Det är ingen självklarhet att det blir en moped. Det verkar som om det blivit accepterat att mopeder ska gå att köra fort trots att det finns regler som förbjuder det. För ungdomarna är det spännande. Många regler är vaga och jag vill veta om läget klarnat sedan jag var på ett liknande möte för två år sedan, säger Ingvar Nyström.

Omskakande bilder

Far och son möttes inledningsvis av omskakande bilder som polisen Hans-Erik Lundquist visade som varnande exempel - obduktionsbilder på hjärnor från människor som utsatts för våld mot huvudet i mopedolyckor med dödlig utgång.

- Jag hör ibland ungdomar säga att "jag gör vad jag vill med min kropp". Men jag säger att det gör man inte. Även ungdomar har ett ansvar gentemot sina anhöriga. Det är inte alls trevligt för oss poliser när vi tvingas berätta för föräldrar att deras barn inte kommer hem mer för att barnet avlidit i en mopedolycka, betonade Hans-Erik Lundquist och underströk vikten av att alltid använda hjälm, både förare och passagerare - "och vi vuxna måste bli bättre föredömen".

Polisens bilinspektör Håkan Lundin informerade om vad en EU-moped egentligen är och pratade om de båda klasserna med mopeder som får köras i 25 km/tim, 30 km/tim (den gamla sorten) respektive 45 km/tim - aldrig fortare. De som trimmats till att gå fortare är inte längre mopeder.

- De har blivit lätta motorcyklar och för dem gäller helt and-ra regler, sade han och varnade föräldrar för oseriösa handlare som försöker friskriva sig från ansvar genom att ha dem att underteckna ett avtal där de godkänner att den moped de köper är trimmad - sådant är bedrägeri.

Försäkring blir ogiltig

Peter Moberg, chef för Östgöta brandstodsbolags bilskadegrupp, kom med försäkringsmannens synpunkter på mopedolyckor.

- Den som kör motorcykel har inte bara hjälm på sig utan även stövlar och skinnkläder, men mopedister som kommer upp i 60-90 kilometer i timmen har vanliga kläder. Det är inte underligt att personskadorna ökar, påpekade han.

Mopedförsäkringar är dyra och kan uppgå till omkring 6 000 kronor per år, hälften trafikskadeförsäkring (obligatorisk) och hälften vagnskadeförsäkring (frivillig).

- Den som kör en trimmad moped ska veta att vagnskadeförsäkringen inte gäller vid en olycka, framhöll han.

Gillar moppar

Med informationsmötet ville Ljungsbros närpoliser sprida kunskap om de regler som gäller för EU-mopeder - inte få ortens ungdomar att avstå från dem.

- Egentligen är det väldigt roligt att mopederna har kommit tillbaka - men kör inte fortare med dem än vad de är avsedda till, uppmanar Kenth Almroth Ljungsbros tonåringar.

Ett 30-tal mopeder står parkerade vid Ljungsbroskolan varje dag numera - det är så många att cykelställen inte räcker till. Vaktmästare Seve Edvardsson förbereder därför en ny parkeringsplats för dem, en åtgärd som även syftar till att få bort buskörningen bakom skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om