Hösten 2013 pågick redan en satsning där Kenth Almroth, Sofia Hedberg och flera av deras kollegor på polisens ungdomsenhet sedan en tid tillbaka drev en insats mot narkotikamissbruk och alkoholanvändning bland unga i Ljungsbro.
Kenth Almroth och Sofia Hedberg är också Ljungsbroskolans kontaktpoliser.
Efter morden avdelades de och övriga kollegor på polisens ungdomsenhet för att finnas i Ljungsbro dag och natt hela den första veckan, till hands för ungdomarna, för att svara på deras frågor, och trösta. Med mångårig erfarenhet som närpoliser, ständigt i kontakt med ungdomar runt om i Linköping, fanns ingen som kunde göra jobbet som de.
– Vi är kända bland alla i Ljungsbro och de litade på oss, säger Kenth Almroth.
– Det blev en speciell situation. Under flera veckor la vi allt polisiärt arbete åt sidan och bara fanns där för dem. Vi kramade ungar som grät och vi svarade på deras frågor. Vi var trygghet för dem för många var rädda, säger Sofia Hedberg.
Det fanns en oro hos poliserna, liksom hos skolan och fritidsgården, för vilka reaktioner morden skulle leda till. Hämnd? Rasism? En av polisernas uppgifter blev att nyansera bilden när ryktesspridningen tog fart.
Samtidigt pågick polisutredningen för att klarlägga exakt vad som hänt och hur morden skett. Många ungdomar var upprörda över att kompisar kallades till förhör mitt i sorgen.
– Vi förklarade för dem varför polisen måste göra så, säger Sofia Hedberg.
Hon och kollegorna deltog i manifestationen och fackeltåget som arrangerades i byn, de medverkade i minnesstunden på skolan och tände ljus i kyrkan vid minnesstunden där.
– Vi ville visa respekt och visa att det hemska hade drabbat oss också, säger Kenth Almroth.
När den första veckan efter morden var till ända beslutade polischefer att ungdomspoliserna skulle fortsätta att finnas i Ljungsbro för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Så blev det inte. De behövdes för att fylla luckor i bemanningen, bland annat för helgtjänstgöring på Ågatan. I januari 2014 slog polisen till i flera razzior mot så kallade spritbussar, en grovt organiserad kriminalitet som enligt regeringsuppdraget måste bekämpas. Som ansvariga för den snabbt växande sprithärvan utsågs två ungdomspoliser, en av dem Sofia Hedberg.
– Vi berättade för folk i Ljungsbro att vi kommer att fortsätta finnas här för er. Men det löftet kunde vi inte hålla, säger Kenth Almroth.
– Vi är bekymrade för Ljungsbro nu. Vi vet att det förekommer mycket alkohol bland unga där, det berättar ungdomarna själva för oss och vuxna runt dem, säger Sofia Hedberg.