Byggvård på Löfstad

Har du ett gammalt hus rekommenderas en utflykt till Löfstad slott i sommar. Utställningen "Bevare mej väl" bjuder på hundratals handfasta råd.

Gamla fönster gjordes av tätvuxet virke och håller länge. Genom rutan skymtar ett underlag för puts, gjort av ståltrådsnät och vass.

Gamla fönster gjordes av tätvuxet virke och håller länge. Genom rutan skymtar ett underlag för puts, gjort av ståltrådsnät och vass.

Foto:

LÖFSTAD2011-07-07 06:30

I slottets gamla kyrksal, med imponerande takhöjd och vackert ljus från de många fönstren, har länsmuseet byggt upp en faktaspäckad och ovanligt genomtänkt utställning. Här lotsas man från timmerväggar och panelbräder via färger och puts till isolering och tak. Råd och tips finns behändigt samlade på informationsblad att ta med hem.

Gamla metoder och material

Grundtanken är att gamla hus är värda att bevara. Och de bevaras bäst med gamla metoder och material. "Hantverksskickligheten och den tid som generationer av människor lagt ner på att vårda byggnader är en del av vårt kulturarv. Ta hand om det!" står det på en av informationsskyltarna.

Moderna material ska inte komma i närheten av detta kulturarv, om länsmuseets byggnadsarkitekter får bestämma. I en "usch-och-fy"-hörna varnas för plastfärger som får träet att ruttna inifrån och för aluminiumfönster som förstör karaktären på ett gammalt hus. Tryckimpregnerat virke, fogskum, betong, mineralull och tegelimiterande plåttak får också tummen ner.

Poesi på färgavdelningen

Många gamla redskap, fönster och lås på utställningen är vackra som konstföremål. Och på färgavdelningen blir det rena poesin. Eller vad sägs om pariserblått, järnvitriol, kimrök, ben svart, umbra, mönja och guldockra?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!