När programledarna bad Löfven utveckla sitt uttalande häromdagen, om att Sverige ska ta emot färre flyktingar, inte fler, sade han att det var sett som en jämförelse med andra EU-länder.

Vi kan inte sätta ett specifikt tal, som några försöker sig på, om vi ska stå upp för asylrätten. Men om vi ska ta emot i förhållande till hur stort Sverige är i ett EU-samarbete, då blir det färre, sade Löfven som angreps av Moderatledaren Ulf Kristersson för att i stort sett bara ha fattat beslut som ökar invandringen.

Kristersson fick chansen att kritisera de till synes olika budskapen utåt från regeringspartierna S och MP om migrationspolitiken, eftersom Miljöpartiet hårt kritiserade Löfvens färska utspel i frågan.

Artikelbild

| Per Bolund (MP), Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) under söndagens partiledardebatt i SVT.

Det är oklart vad regeringen tycker men inte vad den gör, den har systematiskt ökat invandringen, sade Kristersson.

Sabunio anklagade

Liberalernas Nyamko Sabuni anklagade Vänsterpartiet för att inte respektera asylrätten. Hon menade att V vill att även de som inte får asyl ska få stanna ändå.

Den som inte har asylskäl måste lämna landet, sade hon.

Sabuni pekade på att V röstade för den nya gymnasielagen för att ensamkommande unga utan asylskäl ska få en ny chans att få stanna i Sverige.

Det måste finnas humanism för dem som väntat länge på att få sin asylansökan behandlad, sade Sjöstedt.

Han kontrade med att L skapar kaos i invandringen genom att stödja nuvarande regler för arbetskraftsinvandringen.

Det är fritt fram att ta hit arbetskraftsinvandrare och utnyttja dem, sade Sjöstedt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sade att grunden till att migrationspolitiken inte är långsiktigt hållbar är de tre stora partiernas, S, M och SD, fel.

De tycker ungefär lika i allt väsentligt men de kan inte sätta sig ner som tre vuxna och göra upp i den här frågan, sade Busch Thor och trodde att det bland annat beror på att SD:s Jimmie Åkesson inte vill förlora sin viktigaste kampanjfråga, och att det för Löfven är omöjligt eftersom han sagt att SD inte är anständigt.

Vill inte

Jimmie Åkesson replikerade att han gärna sätter sig ner med Stefan Löfven, varje dag.

Men det ska komma något vettigt ur det, och det gör det inte. Jag tänker inte vara ett alibi för miljöpartistisk, extremistisk politik, sade Åkesson.

Partiledardebatten inleddes med klimatet som första debattämne. Där var skiljelinjerna väntade. Moderaternas Ulf Kristersson varnade för elbrist och betonade att det behövs kärnkraft för att transporter och industri ska kunna elektrifieras.

Vi har aldrig haft så mycket elöverskott som nu, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Däremot kan det uppstå effektbrist vissa dagar, till exempel kalla vinterdagar, då det går åt mycket el. Löfven uppgav att problemet ska lösas med högre överföringskapaciteter. Han underströk också att det är fritt fram för företag som vill investera i ny kärnkraft att göra det.