– Det här är den största investeringen som vi har gjort på flera år, säger Lars Lifh, som sedan en månad tillbaka är platschef på Svensk Honungsförädling.

I våras började företaget att köra två skift för första gången. Nu är man i gång från klockan sex på morgonen till midnatt, varje dag. Och när det produceras mer behövs också större lagringsutrymmen.

– Vi var trångbodda. Tanken är att vi ska kunna lagra all råhonung som kommer in inomhus, säger Lars Lifh.

Artikelbild

| 1200 kvadratmeter. Så stort är det nya lagret i anslutning till honungsfabriken. "Tanken är att vi ska kunna hjälpa andra företag i närområdet som behöver utrymme också", säger Lars Lifh.

Till jul ska den 1 200 kvadratmeter stora byggnaden invigas (yttertaket håller precis på att färdigställas under vårt besök). På gården står pallar med tunnor fyllda med honung. Det är alltså bland annat dessa som ska stå under tak framöver.

– Det är inga problem för honung att stå ute, men vi kan inte garantera säkerheten på samma sätt om någon skulle ta sig in på området, säger Lars Lifh.

Svensk Honungsförädling samarbetar med biodlare över hela landet, och många utomlands. Hur bra en honungssäsong blir är svårt att veta på förhand. Det gäller att växtligheten kommer i gång på våren för att honungsbina ska få tillgång till nektar. 2017 blev ett uselt år.

– De sista tre åren har egentligen varit dåliga honungsår. Och det här året var det sämsta av dem. Det är ett problem att få tag i svensk honung i dag, säger Lars Lifh.

Artikelbild

| Urval. Honungen blir till flera olika produkter i fabriken.

Men Lars Lifh ser ändå framtiden an. Efterfrågan på är stor bland konsumenterna.

– Skriket efter svensk honung är så stort att vi inte kan möta efterfrågan, säger han.