Det är filmerna "The fast and the furious", "2 fast 2 furious" samt spelet "Need for speed underground" som gjort trenden stor.
De två filmerna i "fast and furious"-serien har blivit stora biosuccéer i USA. De har kanske inte skapat bilfeber som vissa 50- och 60-talsfilmer gjorde, men de har gett en ny trend ett stort uppsving i främst USA, men även i Europa.
Det handlar om tuning. Till skillnad mot hot rods (ombyggda äldre bilar) handlar det här om moderna standardbilar som byggs om från grunden. De kanske på ytan inte ser så extremt annorlunda ut jämfört med vanliga bilar, men under motorhuven sitter allt från lustgas till speciella turboaggregat.
-- För några år sedan var det mest ungdomar av asiatiskt ursprung som höll på med tuning, men nu är det stort över alla etniska gränser. Till och med äldre bilentusiaster börjar ägna sig åt tuning. Det kommer att växa ännu mer, bilen är bland det mest personliga vi har. Det är klart man vill visa vem man är genom sin bil.
Det säger amerikanen Craig Lieberman, som har medverkat som teknisk expert vid "fast and furious"-filmerna. Flera av bilarna som används har hans företag byggt. Under det senaste året har han arbetat med tv-spelet "Need for speed underground".
-- Det är ingen tvekan om att spelet och filmerna sprider tuning-kulturen. Det är en kul hobby som alla som gillar bilar kan syssla med.
I filmerna används de häftiga bilarna för att köra streetracing, en olaglig typ av racinglopp som körs på vanliga gator och vägar. Fenomet finns också i Sverige, men i vissa delar av USA har det antagit enorma proportioner.
-- Ja, i San Diego har de till exempel antagit en helt ny lokal lag med mycket hårda straff för all streetracing. Där är det utom kontroll, tyvärr, säger Craig Lieberman.
-- Men man måste inte köra streetracing bara för att man sysslar med tuning. Jag bygger om bilarna för att visa upp dem, inte tävla med dem.
Om filmerna ger tuningen sin image, så ger tv-spelet möjlighet att själv skapa sin egen drömbil. Craig Lieberman har tillsammans med utvecklingsteamet lyckas skapa en imponerande katalog av möjligheter att skräddarsy standardbilar med kjolar, spoilers, fälgar, olika motorhuvar, detaljer och tillbehör av kolfiber, sänkningar, färger och mönster. Allt finns.
Inför spelet byggde Craig Lieberman och hans företag flera bilar som sedan användes som förlagor till de digitala bilarna i spelet.
Men även om både filmer och spel bygger på verkliga bilar och en verklig kultur, så är det en sak som inte är verklig: Ljudet. Varken i "Fast and furious"-filmerna eller i "Need for speed underground" duger det ljud bilarna vräker ur sig.
-- Nej, inte alls. Det blir väldigt tråkigt att lyssna till och ger ärligt talat ingen upplevelse av fart, säger holländaren Charles Deenen.
Deenen är ljudtekniker och har arbetat i Hollywood i tio år. Hans specialitet är just motorljud och även han har arbetat med både "Fast and furious"-filmerna och "Need for speed underground".
I stället för att bara ta originalljudet från olika bilar gör Deenen en alldeles egen blandning av ljud från djurriket som han använder i film och spel.
-- Hur jag gör är min egen hemlighet, men jag kan säga att elefanter, tigrar och lejon är viktiga beståndsdelar i ljudet. Det skapar både dynamik och en klar känsla av kraft och fart, säger han.