4 portioner, 6 timmar
1/2 dl salt
1 l vatten
några kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
valfri mängd färska primörer, t ex morötter, sockerärter, knipplök, sparris, rädisor
2 tsk maizena
2 dl crème fraiche
färska örter, t ex basilika, körvel, gräslök, persilja
Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och tre skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga och rimmas i fem timmar. Ta upp och torka av.
Koka upp buljongen i en traktörpanna eller liknande, lägg i kycklingen och låt filéerna sjuda tills de är genomkokta, det tar bara 5-6 minuter. Beräkna samtidigt ungefär hur lång koktid de olika grönsakerna har och lägg i dem därefter.
Sila sedan buljongen i en annan kastrull. Blanda ut maizena med lite kallt vatten och häll ner i buljongen som får koka upp på nytt.
Skala och hacka den sista vitlöksklyftan och mixa tillsammans med crème fraiche och färska örter. Häll ner i buljongen, rör om ordentligt och låt alltihop bli varmt.
Skiva kycklingfiléerna diagonalt, lägg ner i buljongen tillsammans med grönsakerna. Servera i djupa tallrikar med ett gott surdegsbröd till.