Pot-au-feu med rimmad kyckling

Underbart fräscha och milda smaker samsas med den lite salta kycklingen.

Foto: Fotograf saknas!

LÖRDAGSLYX2007-05-11 00:00

4 portioner, 6 timmar

1/2 dl salt

1 l vatten

några kvistar färsk timjan

4 vitlöksklyftor

4 kycklingfiléer

12 dl grönsaks- eller hönsbuljong

valfri mängd färska primörer, t ex morötter, sockerärter, knipplök, sparris, rädisor

2 tsk maizena

2 dl crème fraiche

färska örter, t ex basilika, ­körvel, gräslök, persilja

Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och tre skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem ligga och rimmas i fem timmar. Ta upp och torka av.

Koka upp buljongen i en traktörpanna eller liknande, lägg i kycklingen och låt filéerna sjuda tills de är genomkokta, det tar bara 5-6 minuter. Beräkna samtidigt ungefär hur lång koktid de olika grönsakerna har och lägg i dem därefter.

Sila sedan buljongen i en annan kastrull. Blanda ut maizena med lite kallt vatten och häll ner i buljongen som får koka upp på nytt.

Skala och hacka den sista vitlöksklyftan och mixa tillsammans med crème fraiche och färska örter. Häll ner i buljongen, rör om ordentligt och låt alltihop bli varmt.

Skiva kycklingfiléerna diagonalt, lägg ner i buljongen tillsammans med grönsakerna. Servera i djupa tallrikar med ett gott surdegsbröd till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!