Lösenorden skrotas på 1177 Vårdguiden

Efter den 10 december gäller det att ha e-legitimation för att kunna nyttja alla e-tjänster på Mina sidor på 1177 Vårdguiden.

För att ta del av patientjournalen via 1177 Vårdguiden måste östgötarna ha någon form av e-legitimation från och med 10 december.

För att ta del av patientjournalen via 1177 Vårdguiden måste östgötarna ha någon form av e-legitimation från och med 10 december.

Foto: Fredrik Persson/TT

Östergötland2019-12-05 08:00

Östgötarna är bland de bästa i Sverige att läsa sin journal på nätet. Men för att göra det krävs någon form av e-legitimation. Hittills har man även kunnat logga in med lösenord och SMS-kod, men då har man enbart kunnat använda e-tjänster som att förnya recept eller kontakta sin vårdgivare. Den 10 december tas systemet med lösenord bort. Orsaken är att kraven på säkerhet när det gäller digitala tjänster har ökat.

– Det kommer att krävas ett BankID och det har de flesta, säger Ann-Sofi Lindeberg, förvaltningsledare inom e-hälsa i Region Östergötland. Det är ett fåtal personer som använder sms och nationellt brukar man prata om tre procent.

Efter den 10 december kommer man kunna använda ytterligare en variant på e-legitimation, Freja eID Plus. Till skillnad mot BankID kräver den inte koppling till ett bankkonto. De som är under 18 år kan nyttja tjänsten utan målsmans tillstånd.

– Tanken är att man ska kunna gå till ATG-ombud med ett pass eller en legitimation och få ut den här e-legitimationen, säger Ann-Sofi Lindeberg.

I Östergötland visas i princip alla patientuppgifter i den digitala journalen. Sedan årsskiftet kan man även läsa journalanteckningar. Undantaget är uppgifter inom rättspsykiatrin, där läggs ingen information in i journalen.

– Men även där har man påbörjat ett arbete, säger Ann-Sofi Lindeberg.

Ett annat undantag är information om unga mellan 13 och 15 år. 

Innebär den skärpta säkerheten att man kommer kunna se mer patientuppgifter?

– Vi jobbar hela tiden med att leverera uppgifter via journalen. Ibland är det gammal teknik som gör att det inte fungerar. Vi har till exempel inte fått till någon bra koppling mellan olika labbsystem. Tar du blodprov kan du se svaret men inte om man till exempel gör en biopsi.

Om det rör sig om känsliga saker, som svåra cancerbesked, kan även det läsas?

– Ja, så kan det vara. Därför står det väldigt tydligt att man kan välja att läsa sådant som är äldre eller nyare än 14 dagar. Man blir även upplyst om att det kan vara sådant som man inte har fått information om.

Enligt Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) är Freija eID+ tillsammans med AB Svenska Pass de två e-legitimationer för privatpersoner som fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. De mest etablerade, BankID och Telias e-legitimation, är ännu inte granskade men anses ha den högsta säkerhetsnivån. 

Östgötarna är bland de bästa i Sverige att läsa journalen på nätet, bara i år har 1,5 miljoner inloggningar gjorts i  Journalen  och 2,9 miljoner inloggningar har gjorts på 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Östgötarna är bland de bästa i Sverige att läsa journalen på nätet, bara i år har 1,5 miljoner inloggningar gjorts i Journalen och 2,9 miljoner inloggningar har gjorts på 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!