Fackförbundet Byggnads och det slovakiska företaget Termostav kom på tisdagskvällen överens om ersättning till de Termostav-anställda som under året arbetat för "slavlöner" i Luleå.
Därmed drog Byggnads tillbaka sitt varsel om blockad mot SSAB Tunnplåt, som indirekt anlitat Termostav.
Vi är färdiga nu. Vi har träffat en överenskommelse, sade Willy Hulthén, ombudsman för Byggnads, till TT.
Överenskommelsen innebär att Termostav betalar fem miljoner kronor som ska fördelas jämnt mellan de 92 anställda som arbetat med renoveringen av SSAB Tunnplåts koksverk i Luleå. Därtill har man garanterat att man fortsättningsvis följer avtalet som träffats.
Det blir ungefär 54 000 svenska kronor per anställd, sade Hulthén.
Skandalen uppdagades i somras då en av Termostats anställda efter omkring tre månaders renoveringsarbete av ett koksverk hos SSAB Tunnplåt i Luleå berättade om löner på 13-18 kronor per timme. Frågan har därefter dryftats i fyra sittningar mellan Byggnads och de berörda företagen, SSAB Tunnplåt, tyska Thyssen Krupp Encoce och Termostav.
Av renoveringsarbetet återstår i dag ungefär två månaders arbete.
Sedan "slavlönerna" uppdagades har arbetsgivarna betalt ut omkring 15 miljoner kronor till de anställda för att komma upp till mer acceptabla lönenivåer. Tisdagens avtal innebär alltså att de får ytterligare fem miljoner kronor att dela på.
Förhandlingarna har stundtals varit svåra, enligt Hulthén:
Från början fanns det inga papper. Men helt plötsligt har man nu lyckats få fram uppgifter och erkänt en viss del av underbetalning.
Det har varit jobbigt. Man har hela tiden försökt att förhala och inte plockat fram uppgifter förrän i sista stund, efter påtryckningar från Thyssen. Thyssen har ju faktiskt hjälpt till att trycka på företaget (Termostav), tillade han.
Uppgörelsen kan betraktas som "hyfsad" enligt Hulthén, som dock hade hoppats på lite mer pengar.
TT sökte förgäves företrädare för SSAB Tunnplåt efter det att avtalet blev klart. Tidigare på tisdagen sade dock företrädare för bolaget att man såg det som ytterst viktigt att man fick en lösning på frågan.
SSAB Tunnplåt, med huvudkontor i Borlänge, har nästan 4 000 anställda, varav 1 500 i Luleå.