Nu springs det mycket i korridorerna i regionhuset i Linköping berättar Marie Morell. Hur ska majoriteten sys ihop? Den tidigare koalitionens resultat räcker inte för att fortsätta i sin fyrklöver som bestod av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern.

Moderaterna som enligt den preliminära uträkningen ser ut att behålla sina 23 mandat i regionfullmäktige förvånar Marie Morell trots att hon förväntade sig att partiet skulle gå bättre i regionen än på riksplanet.

– Det här fanns inte i min sinnesvärld, det trodde jag inte. För en vecka sedan tänkte jag att det här kommer bli 15 procent. Men i regionen är det oförändrat och det är över all förväntan, säger hon.

Artikelbild

| Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland, är besviken över valresultatet trots att de ökat något och ser ut att få fler mandat.

Hittills visar siffrorna att Moderaterna ligger på 22 procent, alltså exakt samma siffra som vid valet 2014.

Marie Morell är också förvånad över att Sverigedemokraterna har gått framåt än de har gjort. Den senaste mätningen visar att SD har 13,1 procent av rösterna. Vid valet 2014 hade partiet 9,7 procent. Det gav tio mandat av regionens totalt 101. I nuläget tyder det på att partiet får 13 mandat.

Vid valvakan i Linköping var SD:s gruppledare i Norrköping, Darko Mamkovic försiktigt optimistiskt.

– Jag tror att vi kommer att få minst 15 mandat i regionfullmäktige. Vi kommer att fortsätta i den linje som förra gruppen har gjort, det är ju många som är kvar.

Artikelbild

Han hoppas att valresultatet ska ge fler platser i både nämnder, regionfullmäktige och eventuellt i bolag.

– Då kommer vi få bättre insyn i hela regionpolitiken.

Clara Aranda som hittills varit gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Östergötland kommer att lämna sin gruppledarroll i Region Östergötland för att ta plats i riksdagen.

Ett annat parti som ökat är Vänsterpartiet som efter det tidigare valet haft sex mandat i regionfullmäktige. I skrivande stund visar det på ytterligare två mandat.

– Vi är glada för att vi får fler mandat i fullmäktige som också kan leda till fler platser i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen.

För övrigt ger Emil Broberg både ris och ros till sitt parti.

– Det jag kan se när jag jämför med övriga landet är att vi går fram ganska mycket i regionvalet i jämförelse med andra regioner. På det sättet får man väl säga att vårt valresultat är en framgång och att vår kampanj har gjort skillnad. Men det är ju fortfarande så att vi hade hoppats på mer.

Första regionfullmäktige hålls den 15 oktober i Linköping.