Under sommarmånaderna är det större risk att drabbas av magsjuka på grund av bakterier från livsmedel. Vi grillar utomhus och tar med maten till stranden. Vi klappar djur och besöker kohagar.
Jordbruksverket går nu ut med rekommendationer om hur vi ska undvika ehec och andra otrevliga bakterier. Här är några av råden:
* Tvätta händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat, innan du äter och efter att du varit i kontakt med djur.
* Håll koll på hygienen vid matlagning. Använd olika och väl rengjorda redskap, skärbrädor med mera till olika sorters livsmedel.
* Skölj grönsaker noga i rent vatten.
* Se till att köttfärs, kyckling och rå korv blir helt genomstekt.
* Vid kontakt med lantbruksdjur håll uppsikt över barn upp till och i förskoleåldern. De stoppar gärna saker i munnen. Om barnet tappar nappen – släng den.
* Bada inte nära betande djur.
* Ha inte picknick i hagar där djur betar.
* Drick inte opastöriserad mjölk.
Mer information finns på Jordbruksverket.se, 1177.se och folkhalsomyndigheten.se.