Angelfiskare lurade på isen

Med lite tur i lottningen, snabba fötter och väl fungerande angeldon kan fångsten bli god. Correns utsända var med i lördags när Malexanders sportfiskare tog ett nappatag med Malgens gäddor.

malexander2003-02-10 06:02

Malexander har 198 året runt-boende. Malexanders sportfiskeklubb har 225 medlemmar. Riktigt hur den ekvationen går ihop vet jag inte men i lördags tävlade 20 av dem (tio lag) i angelfiske på Malgen.

- Sjätte året i rad, så nu kan man kalla det här för en tradition, säger C G Andersson som fungerade som tävlingsledare.

Tjock is

Tävlingen skulle egentligen ägt rum i trettonhelgen men den stränga kylan - under 20 minusgrader - fick klubben att skjuta på tävlingen en månad. Och nu var förutsättningarna mycket bättre. Någon minusgrad, ett istäcke på 30--40 centimeter och så gott som vindstilla. Det finns säkert sämre sätt att tillbringa en februarilördag på.

Angelfiske går till så att lagen - den här gången tio till antalet - får sig varsitt område tilldelat med lottens hjälp. Varje tvåmannalag får borra upp tio hål och tävlingstiden är tre timmar.

Vi följde lag Kjell Axelsson -Leif Karlsson som fått en yta vid en vassrugge i sjöns norra del. Till sin hjälp hade de Olle Andersson och hans grabb Joakim. Det vore väl en överdrift att påstå att de hade bråttom mellan angeldonen men en och annan gädda nappade dock.

Joakim var mycket glad när han "fem i tolv" drog upp en gädda på cirka två kilo. Han försäkrar oss tvivlare att gädda är godare än hamburgare.

Prestigematch

- Det står lite prestige på spel, anförtror Kjell Axelsson Correns utsända. Leif och jag har vunnit tre år i rad men så blir det knappast den här gången och vi kan räkna med att bli rejält tråkade vid prisutdelningen.

Varför utsätta sig för kyla och halka när man kan sitta hemma vid köksbordet, dricka kaffe och lösa melodikrysset? Jo, tjusningen med vinterfiske är nog kombinationen av tävling och social samvaro.

Vår kvartett har gjort en upp eld på isen att värma sig vid, de fikar och käkar korv och det finns gott om tid att dryfta veckans händelser i stort och smått.

Rätt kläder

Och ingen verkar frysa. Skoteroveraller med rejäla fiberunderställ, tröjor och varm- fodrade kängor håller kroppen varm och humöret på topp.

- I dag är det nästan idealiska förhållanden, säger Leif Karlsson. I fjol regnade det hela tiden och man fick kana fram på isen. Frisk sjöluft på förmiddagen och tv-hockey på eftermiddagen är väl ingen dum kombination en sån här dag.

Prisutdelningen vid Puckstugan är raskt avklarad. De överlägsna vinnarna Tomas Wijk och Fridhelm Lagerhausen gläds åt det nyinstiftade vandringspriset - en ölbägare skänkt av Kjell Axelsson - och vinnare och förlorare utdelar sedvanliga tråkningar under avspänd munterhet. Det är tydligt att detta är folk som känner varandra väl. Deltagarna sätter sig i sina bilar och far vidare mot Malexander, Boxholm Danielshammar, Ekeberg och Sjöbo.

Olle och Joakim Andersson åker åt motsatta hållet för att spana efter vildsvin.

Friden lägrar sig åter över Malgens snötyngda vidder.

Resultat

1)Tomas Wijk - Fridhelm Lagerhausen 8 110 gram, 2) Anders Blomqvist - Lars Blomqvist 4 450 gram. 3) Jonas Ingschöld - Lars Andersson 2 670. Tio lag deltog.

Ett bra angelfiske kräver 15-40 angeldon, en 200 mm isborr, isskopa och agn. Somliga använder knallkork men det förekom inte på Malgen i lördags. Angeldonen placeras vid kanten av en vassrugge med ett avstånd på cirka tio meter mellan varje. Agnet ska placeras tio centimeter ovanför botten. För att inte hålet ska frysa igen får man gå runt och "isa av" hålen med en skopa.

Har man inte ett motordrivet isborr är det bra om man är flera personer som kan bytas av vid håltagningen som är en jobbig sysselsättning. Ang-elfiske är en sport för morgonpigga, gäddorna är piggast på morgonen och förmiddagen och det är sällan det går att fiska längre än till klockan 13. På vårvintern kan fisket hålla igång till kvällen.

På 1930-50-talen var gädda ett vanligt förekommande inslag i hushållens mathållning. På den tiden brukade karl-arna sätta ut jättelika ryssjor i samband med leken i snart sagt varje sjö. Man torkade gädda, kokade gädda och gjorde fiskbullar av gäddfärs. Ugnstekt gädda med pepparrot är en delikatess!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om