På måndagskvällen samlades ett stort antal Malexanderbor i skolan för att protestera mot barn- och utbildningsnämndens (BUN) förslag att lägga ner Malexanders förskola och skola. I dagsläget går 18 barn i skolan, 14 grundskoleelever och fyra elever i förskoleklass.
- Vi har uppgifter om att 35 personer flyttade hit, bara en av dem är över 65 år. Sex barn har fötts under 2003 och 2004 och ytterligare ett är på väg. Antal elever är 18 och den siffran är stabil framöver. Det sjunker ald- rig till 10 som BUN påstår, säger Lotta Ingschöld, förälder till fyra barn och aktiv i Malexanders föräldraförening.
De nyinflyttade, men också många "gamla" ortsbor, känner sig lurade av Boxholms politiker. De anser sig ha blivit om så inte lovade, så i alla fall före- speglade att skolan skulle få vara kvar.
- Vi gjorde ett aktivt val när vi flyttade från Uppsala. Den här skolan kändes bra för våra barn. Vår son gick tidigare i en stor klass på en stor skola och det fungerade inte alls. Han hade också en assistent. Här går det bra för honom och han behöver ingen assistent, säger Maria Malgeryd.
De personer som under en längre period har samarbetat med politiker och jobbat stenhårt för att locka folk till Malexander samt bevara skolan är besvikna över politikernas "kovändning".
- Vi trodde inte att det här besparingsförslaget skulle dyka upp igen. Politikerna med Ann-Marie Flink, BUN:s ordförande, i spetsen har varit positiva till våra idéer och har inte nämnt att skolan varit i farozonen igen. Vi trodde att vi skulle få lugn och ro i minst fem år, säger Lotta Ingschöld.
Vad har ni själva gjort konkret för att bevara skolan och locka folk?
- Vi har tillverkat broschyrer om Malexander och spridit dem, ordnat många evenemang och marknadsfört orten intensivt. Skolan och förskolan har också varit en naturlig del av vårt PR-arbete. Alla dessa människor som har flyttat hit är bevis på att vi har gjort ett jättebra jobb.
Föräldrarna ifrågasätter inte Åsbo skolas eller Stenbockskolans kompetens, men resan dit och tillbaka på krokiga och långa vägar, vill de slippa utsätta sina små barn för. All befintlig forskning har också visat att barnen lär sig mer och fortare i mindre grupper och i lugnare miljöer.
Kan en kommun driva en så liten skola som den i Malexander i all evighet?
- Liten och liten. Allting är relativt. I Stockholms skärgård driver man en skola med tre elever. Enligt FN:s barnkonvention och vår skollag ska barnens bästa vara i centrum. Mycket längre skoldagar, på grund av skjuts, och på en stor främmande skola innebär försämrade skolvillkor för våra barn, säger Lotta Ingschöld.
Malexanders förskole-, låg- och mellanstadieelever undervisas av en och samma lärare och skolan tillsammans med fritids, förskola, bibliotek ryms i en byggnad.
Enligt föräldrarna används lärarresurser och allt annat mycket effektivt. Därför är det inte skolans elever som kostar mycket och som man måste spara pengar på. Det är hyror, elevresurser och Boxholms gymnasie- elever som läser dyra utbildningar på andra orter som kostar pengar.
Föräldrarna säger sig inte ha sett någon konsekvensbeskrivning av skolans nedläggning från BUN. Ingen av dem tror dock att kommunen ska kunna spara några pengar på skolans nedläggning. Snarare tvärtom, statsbidraget för Malexander skola skulle försvinna och barnen, även om de förflyttas, måste ändå kosta något.
Om en sak är också de flesta föräldrar eniga. Om skolan och förskolan stängs kommer flera familjer att flytta från kommunen, vilket betyder mindre skattepengar.
Malexandersborna delar inte riktigt kommunalrådet Per- Arne Larssons uppfattning om att kommunen har gjort mycket för Malexander. Kommunens hjälp har varit ganska symbolisk. Och de vill ha en annan sorts hjälp:
- Kommunen har sex förberedda villatomter i Malexander. Marknadsför dem bättre! Bygg nya bostäder på orten! Och låt vår skola vara kvar, säger Roland Ekström.
Föräldrarna påpekar också att de inte ger upp så lätt. De har redan tagit kontakt med Skolverket och undersökt möjlighet att starta en friskola i Malexander. Möjligheten finns och en särskild grupp jobbar vidare med det.