Sveriges värsta storm, sedan elen infördes, slog till hårt. Bland de värst drabbade var Boxholms kommun. Mötet i Malexander var inte stormigt, men det fanns kritik och gott om frågor att reda ut.
Vilka insatser gjordes i samband med stormen 8 januari? Vad var bra och vad hade kunnat göras bättre?
En diger panel fanns på plats för att svara i Malexander på torsdagskvällen med företrädare för Boxholms kommun, Vattenfall, Telia, polis och räddningstjänsten. Publiken bestod av cirka 60 drabbade ortsbor, bland dem företrädare för Malexanders räddnings-värn.
Aktörernas skilda berättelser gav en rätt så dramatisk bild av dygnet efter Gudrunstormen.
Omkring 50 träd låg på vägen enbart mellan Boxholm och Malexander, en sträcka på 2,5 mil. Och då talade de om stora timmerträd. Räddningstjänsten tog, med hänvisning till den nya lagen mot olyckor, saken i egna händer och började röja upp på söndagen följda av en konvoj på omkring 30 bilar.
Insatser från räddningsvärnet, vägsamfälligheten och annat vanligt skogsfolk hade stor betydelse och dessa fick ta emot mycket beröm under kvällens lopp. Försöken att få ström, så att i alla fall telefonerna fungerade lokalt, misslyckades dock. Telia gav inget tillstånd för en anslutning till en permanent inkoppling via skolan, inte heller till portabelt reservelverk. Annat ansåg Telia ligga högre upp på priolistan.
-- Även GSM-masten vid Malexander, norr om på en höjd vid Björkön, behöver få strömförsörjningen uppsäkrad med säkrare ledningar eller reservelverk. Då fanns endast en back up på några timmar, mobil- telenätet kom igång på torsdagen, sade kommunens beredskapssamordnare Ingemar Nordström.
Stig Emtesten från Vattenfall redogjorde för elavbrottets konsekvenser (se faktaruta) och visade en bild på en knapphändigt avbarkad telestolpe som provisoriskt höll uppe elledningen i en för övrigt vindfälld skog.
-- Brist på ersättningsstolpar finns i alla fall inte, skämtade Håkan Jansson från räddningstjänsten.
-- Boxholm var mest drabbat i vårt nätområde, sade Stig Emtesten och då talade han om nätområde öst, omfattande större delen av Östergötland tillsammans med delar av Örebro och Sörmland. Kisa, som också var hårt utsatt, tillhör däremot Sydkrafts område.
Värmestugan fungerade, och Ingemar Nordström försäkrade att den skulle fortsätta göra det vid nödfall även om Malexander skola får annan ägare än kommunen. En insikt blev att lantbrevbäraren skulle kunna nyttjas för att kommunicera med dem som bor avlägset till, alla hade nämligen inte tillgång till radio, visade det sig.
Ett bra och strukturerat möte, tyckte Gunilla Leiman, en av deltagarna. Där-emot var hon mindre nöjd med Telia som också fick ta emot den hårdaste kritiken under kvällen.
Gunilla Leiman hade dagen efter stormen åkt till Linköping för att göra fel-anmälan på Telias kundservice. När grannen hade fått sin telefonlinje lagad, men inte hon, ringde Gunilla Leiman tillbaka. Inget hände, inte ens efter två dyra mobiltelefonsamtal och trots att den trasiga linjen markerats ut med en påse. Nu hade hon bytt telefonbolag och ville åtminstone ha sina pengar för samtalen till- baka.
-- Ingen kunde ta ansvar för någonting, och det fanns ingen att ställa sin skrivelse till, sade hon.
Teliaföreträdaren Ingemar Björk lovade att ta tag i saken, både hur ansvars-frågan ska redas ut och huruvida hon kan få ersättning för sina mobiltelesamtal på 500 kronor.