I ett garage i Sjödala håller sedan några veckor tillbaka, en grupp båtentusiaster på att färdigställa ett sju meter långt Sommaskep.
-- Det är fascinerande att se båten växa fram. Så fort den här är klart ska jag bygga en egen. Fast lite mindre, säger Erik Karlsson vars entusiasm inte går att ta miste på.
-- Såväl min far som farfar var båtbyggare, så man har det väl i blodet, säger Erik som liksom övriga involverade avsatt varje onsdagskväll för ett nappatag med gran och fur och kopparnitar i garaget.
-- Flera av de verktyg som vi använder här, bland annat en fin gammal putshyvel, är faktiskt tillverkade av min farfar David Karlsson.
Välkände båtbyggaren Kenneth Gustafsson från Boxholm är handledare för bygget.
-- Det är roligt att de håller på och att man bevarar sådana här gamla traditioner, tycker Kenneth.
Själv är han för tillfället engagerad i tre olika Sommaskepsbyggen.
Dels det här för Malexanders hembygdsförening och dessutom i Norra Vi och Säby.
-- Vi gjorde en riktig rivstart med bygget när vi väl kom till skott och att vi redan efter tre veckor kan sätta femte bordet är långt över förväntan. Men det lär nog ändå dröja till midsommar innan det är helt färdigt.
Varje onsdag samlas en handfull båtentusiaster i garaget i Sjödala utanför Malexander.
Målsättningen är att hinna borda upp innan det blir för kallt.
När man väl fått på de åtta borden är Sommaskepet i stort sett halvfärdigt.
-- Osäkert hur mycket vi kan göra under vintern. Troligen kan vi bli klara till midsommar men det viktiga är att båten kan sjösättas innan Boxholm II:ans 100-årsjubileum i augusti, säger Kenneth Gustafsson.
Nästa sommar finns, om allt går som planerat, sex Somma-skep klara för sjösättning i Sommen.
Pär Fransson i Norra Vi båtklubb är projektledare för det samlade projektet och leder en styrgrupp där projektledarna för de olika delprojekten ingår. I Tranås har Säby sockens båtlag fått sponsring från Säby församling till en av sina två båtar.
Torpa hembygdsförening har idag två båtar, byggda av Kenneth Gustafssons far, framlidne Gunnar Gustafsson.
-- Han var med i inledningsskedet även för det här bygget, men tyvärr fick han inte vara med och se resultatet, säger Kenneth.
-- Men det finns mycket kunnigt folk i bygderna och byggandet har så här långt gått över förväntan.
Sommaskepet som växer fram i Sjödala-garaget är sju meter långt och har plats för åtta personer. En rorsman och sju roddare varav den i fören ror på traditionellt vis med två åror. Övriga ror med en åra.
Virket som används är gran, utom akterspegel och stäv som görs i furu. När de åtta borden väl är på plats återstår spant, durkar, sittlappar, lister, åror, beslag och roder. Förr var Sommaskepen ofta svart- och grönmålade men nu består ytfinishen av linolja och fintjära.
-- En knapp vecka efter byggstarten godkändes projektet som ett Leader plus-projekt vilket var glädjande. Men vi hade fullföljt det hela i vilket fall som helst, säger hembygdföreningens ordförande Mats Andersson.
EU-bidraget innebär att föreningarnas medlemmar jobbar ideellt och Leader Sommenbygd står för materialkostnaden.
Nu på söndag har man öppet hus i garaget i Sjödala mellan klockan 13 och 15.